Ένα βιντεοπαιχνίδι που μας μαθαίνει “τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας”

Πώς είναι να είναι κανείς πρόσφυγας; Μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι; Ναι! Με βιντεοπαιχνίδι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κυκλοφόρησε ένα βιντεοπαιχνίδι με τίτλο "Ταξίδι Φυγής" με στόχο να δείξει τι πραγματικά περνούν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους.

"Καλωσόρισες στο Ταξίδι Φυγής, το παιχνίδι που σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας" είναι το μήνυμα υποδοχής των παικτών.

Πρωταγωνιστής είναι ένα παιδί που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Το παιχνίδι, με την αγγλική ονομασία Against All Odds, παρουσιάστηκε το 2005 στη Σουηδία, μόλις πρόσφατα όμως έγινε διαθέσιμο στα ελληνικά.

Το βιντεοπαιχνίδι απευθύνεται κυρίως - αλλά όχι μόνον- σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, "μια ηλικία στην οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να διαμορφώνουν τις ιδέες τους για τους πρόσφυγες και άλλα παρόμοια θέματα" επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο ενός μικρού πρόσφυγα και καλούνται να περάσουν 12 στάδια, από τη δίωξη στη χώρα προέλευσής τους μέχρι την αίτηση πολιτικού ασύλου σε άλλη χώρα.

Σε κάθε στάδιο ο παίκτης ενημερώνεται για κρίσιμα θέματα όπως η διαφορά του πρόσφυγα από τον μετανάστη, ή το ποιες λύσεις υπάρχουν όταν κανείς δεν διαθέτει διαβατήριο.