Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη - Φωτογραφίες χαμογελαστών εφήβων και παιδιών που εξακολουθούν να αγνοούνται στο hashtag: "#PrayForManchester"
Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά - και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της νεραής Αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας).
Μεταξύ των νεκρών - όπως ανακοινώθηκε επισήμως - βρίσκεται η 18χρονη Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ: Η άτυχη νεαρή ήταν μεγάλη θαυμάστρια της 23χρονης καλλιτέχνιδας και μάλιστα είχε εκδηλώσει την ανυπομονησία της για τη συναυλία, στέλνοντας ένα tweet στην ποπ σταρ την Κυριακή λέγοντάς της για το πόσο ενθουσιασμένη ήταν που θα την έβλεπε την επόμενη ημέρα.
Ένα 8χρονο κοριτσάκι, η Saffie Rose Roussos, την οποία αναζητούσε απεγνωσμένα η οικογένειά της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώθηκε από τις αρχές ότι σκοτώθηκε στην επίθεση.
Πολλοί από τους τραυματίες - ανάμεσά τους και 12 παιδιά «έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό », δήλωσε ο Τζον Ράουζ, αρμόδιος αξιωατούχος Υγείας.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση, Amaq. Ωτσόσο, το ΙΚ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησε ένας «από τους στρατιώτες του χαλιφάτου μέσα στο πλήθος» στο στάδιο Manchester Arena και όχι από βομβιστή αυτοκτονίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.
Αντίθετα, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο δράστης πέθανε στο σημείο της επίθεσης. Επίσης ένας 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας.
Δώδεκα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η επίθεση προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και μηνύματα συμπαράστασης σ τις οικογένειες των θυμάτων έστειλαν μέσω Διαδικτύου η Βασίλισσα Ελισάβετ, η ΜελάνιαΤραμπ, αστέρες της ροκ και του ποδοσφαίρου και όλοι οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και άλλων χωρών.
Μάλιστα, σε πολλές πρωτεύουσες και στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.
Αγωνία για τους 13 αγνοούμενους
Έως τώρα, όπως μεταδίδει η βρετανική Τέλεγκραφ, οικογένειες και φίλοι 13 ατόμων επιβεβαίωσαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι αγνοούνται μετά την φονική επίθεση.
Τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την επίθεση, φωτογραφίες χαμογελαστών εφήβων και παιδιών που εξακολουθούσαν να αγνοούνται κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με hashtag #PrayForManchester (Προσευχηθείτε για το Μάντσεστερ).
"Σας παρακαλώ... σας παρακαλώ retweet. Αναζητώ την κόρη μου και τη φίλη της", γράφει στο Tweeter ο Μάικλ Μάκινταϊρ που έχει αναρτήσει τη φωτογραφία της κόρης του Λόρα και της φίλης της Εϊλίντ.
Η επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η πιο φονική που σημειώνεται στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν 52 θανάτους και 700 τραυματισμούς σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2015. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις.