Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους
Τους ψηφοφόρους των υποψήφιων προέδρων που απέτυχαν και έμειναν εκτός πρώτου γύρου (δηλαδή του Φιγιόν, του Μελανσόν και του Αμόν) ευελπιστούν να καρπωθούν τώρα οι δυο μονομάχοι του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.
Τα επιτελεία των δύο μονομάχων δίνουν στις δημοσκοπήσεις ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση στρατηγικών.
Η τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι του Ινστιτούτου Elabe και καταγράφει το ποιον αναμένεται να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που απέτυχαν.
Όπως δείχνει το νέο γκάλοπ:
- Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσουν κατά 49% Μακρόν και κατά 28% Λεπέν. Παραμένει ένα 23% που δηλώνει αναποφάσιστο και δεν αποκλείει την αποχή.
- Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να κατανεμηθούν 53% στον Μακρόν και 16% στην Λεπέν, ενώ το 31% δεν ξέρει ακόμα εάν θα απόσχει ή θα ρίξει λευκό, το οποίο όμως δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση. Σημειώνεται ότι ο Μελανσόν δεν έχει δώσει ακόμα οδηγία ψήφου, περιμένει την απόφαση των 450.000 μελών του κινήματός του με ψηφοφορία μέσω του Διαδικτύου.
- Οι ψηφοφόροι του Μπενουά Αμόν φαίνεται ότι θα ψηφίσουν μαζικά Μακρόν -- σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% δηλώνει πως έχει ακόμα ανάγκη να σκεφθεί.
Ποιον δίνουν οι δημοσκόποι ως νέο πρόεδρο της Γαλλίας
Σύμφωνα με το Elabe, ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτιμάται ότι θα εκλεγεί στις 7 Μαϊου με 64%.
Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop- Fiducial, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει την Λεπέν με 60% έναντι 40%
Σε παρόμοια ποσοστά κινείται και το Opinionway που προβλέπει 61% για τον Μακρόν και 39% για την Λεπέν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγείται η χθεσινή απόφαση της Μαρίν Λεπέν να αποσυρθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματος, πράγμα που δεν είχε κάνει ο πατέρας της το 2002, όταν είχε προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ.
Η Μαρίν Λεπέν απομακρύνεται από το κόμμα με στόχο να συσπειρώσει πίσω της τους εθνικιστές, όσους είναι υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη ή κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά δεν συμφωνούν με το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου. Δικαιολόγησε την απόφασή της χρησιμοποιώντας τη φράση του στρατηγού Ντε Γκωλ πως « Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων».