Νοθεία μεγάλης κλίμακας καταγγέλλει η αντιπολίτευση στην Τουρκία για το δημοψήφισμα. Ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι προσέφυγε στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να "ξεκινήσει διαφανή έρευνα" για τις καταγγελόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από παρατηρητές κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. "Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ διαμήνυσε πως είναι “μάταια” η προσπάθεια όσων αμφισβητούν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι μια μάταιη απόπειρα να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμά του, λίγη ώρα αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την ακύρωσή του.
“Η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτησε έληξε”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
“Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση”, τόνισε.
“Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί”, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
"Λόγος διακοπής των διαπραγματεύσεων"
Οι κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το (μη) αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι "πολύ σοβαρές" και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης", ανακοίνωσε ο κ. Φερχόφστατ.
"Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του "όχι" και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του "ναι" και του "όχι"".