Πολύ υψηλότερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων σήμερα σε σχέση με τις εκλογές του 2012
Περίπου 13 εκατ. Ολλανδοί προσέρχονται σήμερα από το πρωί στις κάλπες - που έχουν στηθεί μέσα σε σχολεία, ναούς, τζαμιά ακόμα και μπαρ! - για να εκλέξουν τους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους τους, με φόντο την κρίση με την Τουρκία και τις προσβλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε σήμερα την Ολλανδία ότι "σφαγίασε περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους" στη Σρεμπρένιτσα, λέγοντας ότι οι Ολλανδοί "δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο"
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll.
Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.
Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).
Οι φετινές εκλογές είναι από τις πλέον αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας, με πέντε διαφορετικά κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη και δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αν και ο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προηγείται σστις δημοσκοπήσεις, όλα τα μάτια είναι στραμένα στην παράταξη του ισλαμοφοβικού ολλανδού βουλευτή Γκεερτ Βίλντερς που τον ακολουθεί στενά.
Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.
Ακόμη όμως και αν είναι ο νικητής των εκλογών αναδειχθεί ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του.
Επίσης, οι σημερινές εκλογές στην Ολλανδία θεωρούνται βαρόμετρο για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Λίγους μήνες αργότερα θα ακολουθήσουν Γαλλία και Γερμανία. Επομένως οι σημερινές εκλογές στην πάλαι ποτέ Βαταβική Δημοκρατία ( δημοκρατία που περιελάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα των τωρινών εδαφών της Ολλανδίας) θεωρούνται κρίσιμες όχι μόνο για την Ολλανδία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία τον τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μία δίνη λαϊκισμού, μετά και το Brexit αλλά και τα όσα προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.