Τι κατέγραψε κρυφή κάμερα δημοσιογράφου
Χάος... Αυτή τη λέξη επέλεξε το BBC για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές της Βρετανίας.
Δημοσιογράφος του κορυφαίου αυτού δικτύου, πέρασε δυο μήνες ως μυστικός εργάτης στις φυλακές HM Prison Acklington, που βρίσκονται στον επαρχιακό οικισμό Acklington στο Northumberland της Αγγλίας, όπου εκτίουν τις ποινές τους 1.348 τρόφιμοι. Ο ρεπόρτερ ανακάλυψε χρήση ναρκωτικών, αδυναμία ελέγχου, πόρτες που έχουν χαλάσει και δεν κλείνουν και μια τρύπα σε εσωτερικό φράχτη... Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, ανέφερε πως θα ερευνήσει όλες αυτές τις σοβαρότατες καταγγελίες.
Ο δημοσιογράφος γράφει ότι στην πτέρυγα C, οι έγκλειστοι «διοικούν», οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αδυνατούν να επιβάλλουν την τάξη, βασιλεύει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αρκετοί κρατούμενοι βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών και σε κατάσταση μέθης.
Σε μια περίπτωση, φύλακες εντόπισαν κουκούλες και ειδικά εργαλεία κοπής καλωδίου που υποδηλώνουν ότι κρατούμενοι μπαινοβγαίνουν από τα κελιά τους και επιδίδονται σε ένα ατέρμονο αλισβερίσι ναρκωτικών τα οποία περνούν συνεργοί από έξω, από τους φράχτες. Ένα μέλος του προσωπικού, παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει καθόλου πειθαρχεία, έχουμε χάσει τον έλεγχο της φυλακής γιατί πηγαίνουν όπου θέλουν και έχουν ότι θελήσουν»...
Ένα από τα πλέον σοκαριστικά αποσπάσματα, δείχνει έναν ένστολο να βρίσκεται στο πάτωμα με σπασμούς όταν εισέπνευσε από λάθος, ένα χημικό συνθετικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή ναρκωτικών στη φυλακή. Οι φύλακες όπως δηλώνουν, αδυνατούν να ελέγξουν τέτοια περιστατικά καθώς φοβούνται ότι αν γίνει το οτιδήποτε, οι ενισχύσεις θα αργήσουν να φτάσουν και μέχρι τότε η κατάσταση θα έχει εκτροχιαστεί. Ο ρεπόρτερ μάλιστα έχει καταγράψει περιστατικά όπου κρατούμενοι απειλούν τους φρουρούς.
Όλος αυτός ο παραλογισμός έχει ίσως την εξήγησή του και στη μείωση του προσωπικού. Το 2014, εξαιτίας περικοπών στον προϋπολογισμό από την κυβέρνηση, ψαλιδίστηκαν 200 θέσεις διοικητικού προσωπικού και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Φυσικά μια τέτοια ενέργεια πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων από τη πλευρά της φυλακής και υπήρξαν προειδοποιήσεις για εξεγέρσεις και ομαδικές αποδράσεις.
Κι όλα αυτά, αν φανταστεί κανείς ότι οι εν λόγω φυλακές, υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν ως κέντρα επανένταξης καθώς θα προσέφεραν προγράμματα εκπαίδευσης στους κρατούμενους που θα τους βοηθούσαν μετά την αποφυλάκισή τους. «Είμαστε υπερήφανοι για το εν λόγω προσωπικό των φυλακών στο Northumberland γιατί λειτουργούν επαγγελματικά κάτω από τέτοιες δύσκολες συνθήκες», ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έχει αναλάβει τη φύλαξη ων φυλακών. «Η ασφάλεια του προσωπικού και των κρατούμενων αποτελεί προτεραιότητά μας, και γι αυτό το λόγο έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε.