Στο βρετανικό κοινοβούλιο το "Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)".
Από το πρωί της Τρίτης οι Βρετανοί βουλευτές συζητούν ένα σύντομο πλην καθοριστικό για το μέλλον της Βρετανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, κείμενο που τιτλοφορείται "Νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)". Με το κείμενο αυτό η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, θα λάβει την εξουσιοδότηση για να ενεργοποιήσει στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να ξεκινήσει έτσι η διαδικασία του "διαζυγίου" με την ΕΕ, δηλαδή το Brexit.
Αύριο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η Λευκή Βίβλο, το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο κοινοβούλιο.
Η Λευκή Βίβλος είναι ένα έγγραφο που συντάσσει η κυβέρνηση όπου παρουσιάζονται οι προτάσεις της για τα μελλοντικά νομοσχέδια. Την περασμένη εβδομάδα η Μέι είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε στη δημοσιότητα αυτό το κείμενο και πολλοί βουλευτές, ιδίως των Εργατικών, της ζήτησαν να το κάνει πριν από την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο για το Brexit.
Η ψηφοφορία πάντως, με την οποία το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.
"Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα κρίνει αν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει ή όχι να εγκαταλείψει την ΕΕ ή πώς θα πρέπει να το κάνει. Πρόκειται απλώς για την εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, ενός σημείου χωρίς επιστροφή το οποίο έχουμε ήδη διαβεί", είπε ο υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι αρμόδιος για το Brexit.
Σήμερα το απόγευμα θα εξετάσουν πέντε τροπολογίες του νομοσχεδίου που έχουν ως στόχο να το απορρίψουν, αλλά μόνο μία από αυτές θα τεθεί σε ψηφοφορία, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας). Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και περιλαμβάνει τα επιχειρήματα των άλλων τεσσάρων. Εισηγείται την απόρριψη του νομοσχεδίου επειδή η κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε τα τοπικά κοινοβούλια, δεν δημοσιοποίησε τη Λευκή Βίβλο για τη στρατηγική της, "αρνείται να δώσει εγγυήσεις για την κατάσταση των υπηκόων των χωρών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο" και δεν απάντησε σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων που αφορούν τις επιπτώσεις από την αποχώρηση από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Οι πιθανότητες να περάσει αυτή η πρόταση είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο.
Brexit μεν αλλά στα οικονομικά παραμένει ευρωπαϊκή η συνταγή
Η Βρετανία αναμένεται να είναι σε θέση να υιοθετήσει τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FTA) με περίπου 40 χώρες μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ αντί να διαπραγματευθεί νέες συμφωνίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ.
Ο Φοξ δήλωσε ότι οι συμφωνίες δεν έχουν όλες την ίδια αξία και ότι η Βρετανία θα θέσει ως προτεραιότητα τις συμφωνίες ΕΕ- Ν. Κορέας και ΕΕ- Ελβετίας καθώς αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 80% της αξίας των εμπορικών συναλλαγών.
"Το βλέπουμε απλά ως μία μετάβαση", δήλωσε ο Φοξ σε επιτροπή του κοινοβουλίου. "Το ξεκαθαρίσαμε στις χώρες ότι θα θέλαμε να δούμε μια μετάβαση των συμφωνιών τους σε μία συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε χώρα που να μην το θέλει αυτό. Αυτό είναι πολύ ευκολότερο ως διαδικασία αντί η διαπραγμάτευση μιας νέας FTA".