Το παλάτι του Μπάκινγκχαμ αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση: "Η Βασίλισσα Ελισάβετ ταλαιπωρείται από ένα βαρύ κρύωμα, όμως η κατάστασή της βελτιώνεται". Η ανακοίνωση όμως δεν ήταν αρκετή! Οι φήμες οργιάζουν. Κάποια βρετανικά μέσα ενημέρωσης βιάστηκαν να ανακοινώσουν ότι η βασίλισσα της Βρετανίας είναι νεκρή!
Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη
Ακόμη όμως και πιο μετριοπαθή μίντια αναφέρουν ότι ο θάνατος της Ελισάβετ δεν θα ανακοινωθεί παρά μόνον όταν η σορός της έχει ταριχευθεί και "όλα είναι έτοιμα"! Ποια όλα;;;;
Γεγονός παραμένει ότι οι προετοιμασίες για το... μοιραίο γεγονός γίνονται, και αυτό κινεί υποψίες αλλά και ότι ο βρετανικός Τύπος (όχι ο κίτρινος) ήδη πληθαίνει τα δημοσιεύματά του για το τι θα γίνει αν πεθάνει η Ελισάβετ.
Τα γεγονότα
Η 90χρονη βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου (!), δεν εμφανίστηκε ούτε στην εκκλησιαστική λειτουργία για το νέο έτος, την Κυριακή, μα ούτε και στη λειτουργία για τα Χριστούγεννα. Και η βασίλισσα συμμετείχε ανελλιπώς στις λειτουργίες αυτές.
Επίσης ακύρωσε κάθε εμφάνιση κι επίσκεψή της στο εξωτερικό.
Το Μπάκινγκχαμ ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα αλλά και ο σύζυγός της, Φίλιππος, ταλαιπωρούνται από ένα πολύ βαρύ κρύωμα.
Ο Φίλιππος πάντως, ετών 95, εμφανίστηκε στη λειτουργία των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς... Η Ελισάβετ όμως, που σημειωτέον είναι η κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας, άφαντη!
Επίσης, στις 20 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Ελισάβετ παραιτείται των φιλανθρωπικών της δραστηριοτήτων, ένας τομέας που η βασίλισσα υπηρέτησε επισταμένα για δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της Ελισάβετ, Βασιλέας Γεώργιος ο VI, τον οποίο διαδέχτηκε εκείνη σε ηλικία μόλις 25 ετών, πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία 56 ετών. Αντίθετα όμως η μητέρα της Ελισάβετ,η λεγόμενη Βασιλομήτωρ, πέθανε πλήρης (υπέρπληρης) ημερών σε ηλικία 101 ετών, το 2002.
Τι θα γίνει όμως αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ;
Υπάρχει ένα μεγάλο τυπικό διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν όταν πεθάνει η βασίλισσα.
Για περίπου 10 μέρες, τα πάντα στη Βρετανία θα παγώσουν. Το διάστημα αυτό φέρει την επίσημη, «βασιλική» ονομασία «Η Γέφυρα».
Τράπεζες και χρηματαγορές (δηλαδή η λοκομοτίβα της βρετανικής οικονομίας) θα κλείσουν.
Τόσο η κηδεία όσο και η τελετή στέψης του διαδόχου θα ανακηρυχθούν εθνικές αργίες. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις το κόστος όλης αυτής της μετάβασης στο βρετανικό ΑΕΠκυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 6 δισ. στερλίνες.
Α και βεβαίως η Ελισάβετ θα ταφεί δημοσία δαπάνη (άλλο κόστος αυτό).
Βεβαίως, όλες οι μεταδόσεις σατιρικών εκπομπών στο BBC θα ανασταλούν.
Ο Κάρολος αυτομάτως θα γίνει ο νέος Μονάρχης, καθώς ο θρόνος δεν πρέπει να μείνει κενός. Η μοναδική περίπτωση που υπάρχει να στεφθεί ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ είναι αν ο Κάρολος αποφασίσει να παραιτηθεί υπέρ αυτού. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ενδέχεται να χρειαστεί ν’ αλλάξει το όνομά του κατά συνέπεια θα αλλάξουν και τα lyrics του Εθνικού Ύμνου.
Για την ανακήρυξη του νέου βασιλιά, θα συνέλθει το συμβούλιο διαδοχής στο St James' Palace. Ενώπιον αυτού ο Κάρολος (ή ο Ουίλιαμ) θα δώσει όρκο πίστης στο Κοινοβούλιο και την Εκκλησία της Αγγλίας). Στη συνέχεια, η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων θα δώσουν όρκο πίστης σε αυτόν.
Επίσης θα πρέπει να τυπωθούν καινούργια γραμματόσημα που θα φέρουν το (βασιλικό) πρόσωπό του.
Πώς θα ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ;
Ο τρόπος ανακοίνωσης εξαρτάται από το πώς θα πεθάνει. Αν για παράδειγμα η βασίλισσα καταλήξει μετά από μια μακρά ασθένεια, τότε η ανακοίνωση ακολουθεί ένα ήδη υπάρχον τελετουργικό, μέσω διαγγελμάτων σε όλη την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία (στα κανάλια και τους σταθμούς του BBC δηλαδή)
Αν όμως ο θάνατός της είναι αιφνίδιος, όπως έγινε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τότε ο... Τύπος έχει τους δικούς του ρυθμούς και όποιο μέσο το μάθει πρώτο, το ανακοινώνει!
Πριν την ταφή, η σορός της Ελισάβετ θα τεθεί για 23 ώρες σε δημόσιο προσκύνημα, στο Westminster Hall!
Με πληροφορίες από Reuters, metro.uk, ΑΠΕ