Το αμφιλεγόμενο ινστιτούτο στο Μίσιγκαν
Πριν μερικά 24ωρα, η παγκόσμια κοινή γνώμη σάστισε με την είδηση ότι μια 14χρονη έφηβη, με καρκίνο σε τελικό στάδιο, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας μετά το θάνατό της να καταψυχθεί το σώμα της προκειμένου κάποια στιγμή, που θα έχει προχωρήσει αρκετά η επιστήμη, να επιστρέψει στη ζωή.
Η 14χρονη, που πλέον έχει πεθάνει, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, μαζί με τη μητέρα της ζητώντας να της κατοχυρωθεί νομικά το δικαίωμα. Να σημειωθεί ότι ο πατέρας της δεν υποστήριζε αυτή την επιλογή.
Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η μητέρα του κοριτσιού θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα απογίνει η σορός της κόρης της.
Η σορός του κοριτσιού, που πέθανε τον Οκτώβριο, μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και έχει καταψυχθεί. Η Daily Mail, δημοσιεύει μια σειρά από φωτογραφίες από τον τόπο όπου αποτελεί τον τόπο ανάπαυσης της 14χρονης στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σώμα της αποθηκεύεται ανάποδα, δεμένο σε μια ξύλινη σανίδα, τυλιγμένο σε έναν ειδικό υπνόσακο. Παραπλεύρως, είναι τοποθετημένα άλλα πέντε άψυχα σώματα. Η σορός του άτυχου κοριτσιού, γνωστό και ως "ασθενής 143", μεταφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο ινστιτούτο Cryonics σε προάστιο του Ντιτρόιτ 8 ημέρες μετά το θάνατό της.
Ο "τάφος" της έχει τον κωδικό HSSV-6-18 και είναι το νεαρότερο ηλικίας πτώμα από τα υπόλοιπα 145 πτώματα που διατηρούνται στις συγκεκριμένες αποθήκες στους -196 βαθμούς Κελσίου. Στο χώρο, διατηρούνται και τα σώματα 15 Βρετανών -έχουν τοποθετηθεί το ένα δίπλα στο άλλο σε δεξαμενές- που κάποια στιγμή ελπίζουν ότι θα επανέλθουν στη ζωή.
Στις μικρότερες δεξαμενές, φυλάσσονται μικρά ζώα, όπως σκυλιά, γάτες και πουλιά, ένα ιγκουάνα και ένα χάμστερ μιας Λονδρέζας που σκοπεύει και η ίδια να καταψυχθεί όταν πεθάνει.
"Συνήθως έχουμε έξι σορούς σε μια δεξαμενή, αλλά μια περιέχει πέντε εξαιτίας ενός μεγαλόσωμου άντρα", λέει ο Andy Zawacki, o υπεύθυνος λειτουργίας των αποθηκών όπου καταψύχονται τα άψυχα σώματα. "Ο κόσμος ρωτάει αν μπορούν να καταψυχθούν δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους, αλλά δε μπορούμε να το κάμουμε αυτό όταν μια δεξαμενή έχει ήδη σφραγιστεί", συμπληρώνει ο 50χρονος.
Η απόφαση της 14χρονης
Η 14χρονη ζούσε στο Λονδίνο και τους τελευταίους μήνες της ζωής της αναζητούσε στο ίντερνετ πληροφορίες για την κρυογονική- τη διαδικασία κατάψυξης και διατήρησης ολόκληρου του σώματος με την ελπίδα στο μέλλον να είναι εφικτή η επαναφορά στη ζωή και η θεραπεία.
Το κορίτσι έγραψε στον δικαστή μια επιστολή εξηγώντας πως ήθελε να ζήσει περισσότερο και δεν ήθελε να ταφεί μέσα στη γη. «Πιστεύω πως με την κρυογονική μου δίνεται μια ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω κάποτε- ίσως και ύστερα από εκατοντάδες χρόνια», έγραψε.
Ο δικαστής Peter Jackson επισκέφθηκε το κορίτσι στο νοσοκομείο και δήλωσε πως συγκινήθηκε από τη γενναιότητα με την οποία αντιμετώπιζε το μοιραίο τέλος της.
Η απόφασή του, τόνισε, δεν αφορούσε τα υπέρ και τα κατά της κρυογονικής αλλά τη διαφωνία ανάμεσα στους γονείς σχετικά με το τι θα απογίνει η σορός της κόρης τους.
Όπως εξηγεί το BBC, η κρυογονική είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει ακόμα αν θα είναι εφικτό να ξαναζωντανέψουν οι άνθρωποι μετά την κατάψυξη του σώματός τους.
Στις ΗΠΑ και τη Ρωσία υπάρχουν μονάδες όπου οι σοροί διατηρούνται σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω από τους 130 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Το κόστος για την κατάψυξη σώματος για αόριστο χρονικό διάστημα εκτιμάται πως φτάνει τις 37.000 λίρες- περίπου 43.000 ευρώ.
«Ακόμα και αν η διαδικασία είναι επιτυχής και την επαναφέρουν στη ζωή ας πούμε σε 200 χρόνια, μπορεί να μην βρει κανέναν συγγενή και να μην θυμάται τίποτα. Ίσως να αφεθεί σε μια απελπισμένη κατάσταση καθώς είναι μόλις 14 ετών και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ», ήταν το επιχείρημα του πατέρα της.
Παρότι αρχικά άλλαξε γνώμη δηλώνοντας πως σέβεται την απόφαση της κόρης της, μετά είπε πως ήθελε να δει τη σορό του κοριτσιού μετά το θάνατό της, κάτι με το οποίο εκείνη διαφωνούσε.
Ο δικαστής είπε πως το αίτημα του κοριτσιού ήταν το μόνο του είδους που έχει διατυπωθεί ποτέ σε δικαστήριο στην Αγγλία και την Ουαλία- και πιθανώς σε όλο τον κόσμο.
Ο δικαστής είπε πως η υπόθεση αντικατοπτρίζει τα νέα ερωτήματα που θέτει η επιστήμη. Το κορίτσι πέθανε γαλήνια τον Οκτώβριο γνωρίζοντας πως η σορός της θα καταψυχθεί αλλά ο δικαστής τόνισε πως υπήρξαν προβλήματα την ημέρα που πέθανε. Το ιατρικό προσωπικό είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας του σώματος για την κρυογονική, διαδικασία που έγινε από ομάδα εθελοντών. Στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.