25 m² Συρία: Δωμάτιο με θέα… την καταστροφή και το θάνατο

Μια ιδιαίτερη εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων

25 m² ... Ένα μόνο δωμάτιο... Δωμάτιο με θέα την καταστροφή και το θάνατο... Ένα δωμάτιο από τη Συρία. Τοίχοι από πλίνθους. Εκεί μέσα ζει η Ράνα και τα άλλα οκτώ μέλη της οικογένειας της, τα τέσσερα εκ των οποίων παιδιά.

Με αυτό το ιδιαίτερο installation, το IKEA και ο Ερυθρός Σταυρός στη Νορβηγία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την συγκέντρωση χρημάτων για τον πολύπαθο συριακό λαό.

Το αντίγραφο αυτό του δωματίου βρίσκεται στο βασικό υποκατάστημα της ΙΚΕΑ στο Σπέλεντεν της Νορβηγίας.

Την ιδέα για το installation είχε η διαφημιστική εταιρεία POL, ως μέρος της προώθηση της «TV-Aksjonen», της ετήσιας εκστρατείας στην Νορβηγία για συγκέντρωση χρημάτων. Οι φετινές δωρεές θα πάνε στον Ερυθρό Σταυρό για όσους ζουν σε ζώνες συγκρούσεων και πολέμων.

Οι γνωστές αφίσες της IKEA και οι γνωστές ταμπελίτσες με περιγραφές και τιμές αντικειμένων, εδώ, αφηγούνται ιστορίες για αυτούς που μένουν στο δωμάτιο, την έλλειψη τροφής, την έλλειψη φαρμάκων, την έλλειψη νερού.

Σε κάθε ταμπελίτσα, ένας σύνδεσμος μέσω του οποίου οι πρόθυμοι επισκέπτες μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεά.

«Δουλεύαμε μήνες, με τον Ερυθρό Σταυρό και είχαμε πολλά γυρίσματα από Συρία» δήλωσαν, στο Dezeen, οι άνθρωποι της POL. «Όσο συγκινητικό κι αν ήταν, τίποτα δεν πλησιάζει την εμπειρία της επίσκεψης σε ανθρώπους που ζουν σε ζώνη πολέμου. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε αυτή την εμπειρία στους Νορβηγούς. Στο ένα και μοναδικό μέρος όπου μπορείς να σκεφτείς και να προγραμματίσεις για το μέλλον, το διαμέρισμα λειτουργεί ως υπενθύμιση του πόσο τυχεροί είμαστε» τόνισαν.