Απογοήτευση του Μάρτιν Σουλτς
Αρκετές ήταν οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη με αφορμή τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο».
Εξήγησε ότι η έκπληξή του για το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζε σε μια νίκη της Κλίντον, για να αποφευχθεί μια πλειοψηφία στον Τραμπ ο οποίος κατά την εκστρατεία κινητοποίησε με τρόπο αρνητικό και επιθετικό τα συναισθήματα και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη από οποιοδήποτε συμβουλευτικό θεσμό, πράγμα επικίνδυνο για ένα πρόεδρο των ΗΠΑ».
Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παράλληλα απογοητευμένος, « διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ»
Ο πρόεδρος του ΕΚ θεωρεί ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ' όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.
Έκπληξη στην Αυστρία
Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η οποία -- όπως παράλληλα και το πρώτο πρόγραμμα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας -- ήδη από χθες το απόγευμα παρακολουθεί την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, σε συνεχή μαραθώνια εκπομπή με το δημοσιογραφικό επιτελείο της στη Βιέννη, τους ανταποκριτές και τους απεσταλμένους της στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στην ίδια τη χώρα του και στο εξωτερικό, στην διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία, αλλά και να αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα ως προς τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και ερωτήματα ως προς τον ίδιο τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον "βίο και την πολιτεία του".
Στην εκπομπή υπήρχαν αναλυτικές παρουσιάσεις των πορτρέτων και των προγραμμάτων των υποψηφίων και των κομμάτων τους, όπως επίσης αναδρομές στο "αλλοπρόσαλλο" της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που είχε συγκεντρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες το ενδιαφέρον του αυστριακού κοινού, ενώ μεγάλη τηλεθέαση φέρεται να είχαν στην Αυστρία οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των δύο "αμφιλεγόμενων" υποψήφιων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.
Σε καθημερινή βάση ήταν τις τελευταίες εβδομάδες τα μακροσκελή δημοσιεύματα, οι αναλύσεις και τα σχόλια στις αυστριακές εφημερίδες, που παρουσιάζαν τις διακυμάνσεις και το "χάος" ή το "θρίλερ" των δημοσκοπήσεων, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις έξωθεν παρεμβάσεις, τις πιθανότητες και τα ενδεχόμενα διαδοχικής ανατροπής των συσχετισμών δυνάμεων.
Ενδεικτικοί ήταν και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνταν, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, για την περιγραφή της προεκλογικής ατμόσφαιρας, όπως : "αηδιαστικά τρικ στον προεκλογικό αγώνα", "βρώμικη σφαγή στην τελική ευθεία", "παράλογο βίντεο από το επιτελείο του Τραμπ για τη Γερμανία ως ισλαμικό κράτος", όπως επίσης "ένα φινάλε με πολλά ερωτηματικά και μεγάλους κινδύνους", ή το ερώτημα "πόσο βαθιά μπορεί να κατέβει ακόμη το επίπεδο για την προσέλκυση αναποφάσιστων".
Αναλυτικές ήταν οι επανειλημμένες αναφορές στην ιδιαιτερότητα των αμερικανικών εκλογών, που προσπαθούσαν να εξηγήσουν το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το τί κρίνονταν σε αυτές τις εκλογές, ή τη σημασία τους για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ υπήρχαν εκτενείς αναδρομές στις προηγούμενες εκλογές και στους 44 προέδρους στην σχεδόν 230 χρόνων ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε όλα αυτά δεν έλειπαν βέβαια όλες οι εικοτολογίες για δήθεν ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, όπως επίσης και ο προβληματισμός για τον κλονισμό της αξιοπιστίας με όλα τα σκάνδαλα που συνόδευσαν την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων.
Γερμανία: Έντονη επιφυλακτικότητα
Η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ μεγάλο σοκ για την ίδια στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και πρόσθεσε : "Και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα μας ρωτήσει τι κάνουμε εμείς για τη Συμμαχία. Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε, τι προσφέρετε εσείς στη Συμμαχία;"
"Νομίζω επίσης ότι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει πως αυτή η εκλογή δεν ήταν υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου της Ουάσινγκτον (...) Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βρει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της στην κυβέρνηση Τραμπ και ποιές από τις προεκλογικές εξαγγελίες προτίθεται να εφαρμόσει. Πολλά θέματα είναι ανοικτά", τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Ραλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Παίξε μου το τραγούδι του θανάτου, ο άνθρωπος με τη φυσαρμόνικα. Το μήνυμά μου σε όλους εκεί έξω οι οποίοι βρίσκονται σε ψηφιακή τροχιά:-) "
Kαι συμπλήρωσε στη συνέχεια : "Εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ αυτός ο δεξιός λαϊκιστής και κήρυκας του μίσους των φύλων, τότε θα υποστούμε μια πολιτική ψυχρολουσία".