Συνεχίζεται για 3η μέρα η εκκένωση του μεγαλύτερου αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού της Ευρώπης
Συνεχίζεται για 3η μέρα η εκκένωση του μεγαλύτερου αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού της Ευρώπης, στο Καλαί της Γαλλίας.
Ήδη περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν εθελοντικά τη Ζούγκλα και μεταφέρθηκαν σε 450 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Γαλλία.
Όσο όμως η εκκένωση του καταυλισμού προχωρά, η ένταση ανεβαίνει καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρκετοί που θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Ήδη, από το πρωί έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στις αυτοσχέδιες σκηνές και τα καταλύματα και πυκνός καπνός έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ζούγκλας.
Oι άνδρες των ειδικών δυνάμεων και οι πυροσβέστες που έσπευσαν να την κατασβέσουν πετροβολήθηκαν από ομάδες νεαρών.
Η νομάρχης Φαμπιέν Μπουτσιό δήλωσε πως η διάλυση του καταυλισμού, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, μπορεί να ολοκληρωθεί απόψε, σύμφωνα με το BFMTV.
"Η επιχείρηση θα συνεχιστεί σήμερα για να απομακρυνθούν τα άδεια καταλύματα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πυρποληθούν και πάλι", δήλωσε τοπικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
Αργά το βράδυ χθες, η Μπουτσιό δήλωσε πως ήταν δύσκολο να αποτραπούν οι φωτιές, που είχαν γίνει κάτι σαν ιεροτελεστία νωρίτερα φέτος, όταν ένα τμήμα του καταυλισμού διαλύθηκε.
"Ορισμένοι μετανάστες ακολουθούν τις παραδόσεις –τους ζητήσαμε να μην το κάνουν– αλλά βάζουν φωτιά στα αντίσκηνά τους και τα καταλύματά τους όταν φεύγουν", είπε.
Σε όλο τον καταυλισμό υπολογίζεται ότι έμεναν περίπου 7.000 άνθρωποι, κυρίως παράνομοι μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική. Η επιχείρηση εκκένωσης θα κρατήσει σχεδόν μία εβδομάδα και η κατεδάφιση με μπουλντόζες θα γίνει στην τελευταία φάση, προκειμένου να αποφευχθεί η βία και τα επεισόδια, από αυτούς που θα αρνηθούν να φύγουν από τον καταυλισμό.
Στον καταυλισμό θα παραμείνουν με την ανοχή των αρχών μόνο περίπου 1.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Περίπου 500 ανήλικοι που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί, σε σύνολο 1.300 καταγεγραμμένων, έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν οικογένεια στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, στη χώρα θα γίνουν δεκτά περίπου 200 παιδιά, κυρίως αυτά που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, όπως τα κορίτσια κάτω των 13 ετών.