Περιορίζεται η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων προς τη Βρετανία

Αλλαγές με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης ενώ η ΕΕ ζητά από το Λονδίνο να μην χαθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων

Τους οικονομικούς μετασεισμούς που προκαλεί το Brexit προσπαθεί να συγκρατήσει η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ενώ φαίνεται πως το μήνυμα του "ναι" στην έξοδο από την ΕΕ, που είναι η ανησυχία για τις αθρόες ροές μεταναστών, φαίνεται πως ελήφθη από το Λονδίνο.

Η Βρετανία σχεδιάζει να προχωρήσει σε περιορισμό της μετανάστευσης επιβάλλοντας περιορισμούς ακόμη και στην κίνηση των Ευρωπαίων προς τη χώρα.

Ήδη η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με βρετανικές επιχειρήσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των Τόρις στο Μπέρμιγχαμ, είπε πως η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στους κανόνες που αφορούν την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Η ΕΕ έχει ζητήσει από τη Βρετανία να μην χαθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν σε χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που θα χαθούν

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα εγγυηθεί ότι θα καλύψει την όποια χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξασφαλίστηκε πριν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, προκειμένου να περιορίσει τις ανησυχίες ότι το Brexit θα μπορούσε να πλήξει τις επενδύσεις.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα προσφέρει εγγύηση στους υποψηφίους, των οποίων τα έργα πληρούν τις προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα κριτήρια για τη σχέση ποιότητας-τιμής, ότι εάν εξασφαλίσουν πολυετή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πριν αποχωρήσουμε, θα εγγυηθούμε αυτές τις πληρωμές αφού η Βρετανία θα έχει φύγει από την ΕΕ», δήλωσε ο Χάμοντ σε ομιλία του στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμινχαμ.

Ο Χάμοντ είχε ήδη δεσμευθεί να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση για έργα υπογεγραμμένα πριν την έκθεση οικονομικών προβλέψεων του φθινοπώρου, που αναμένεται στις 23 Νοεμβρίου. Εκείνη τη στιγμή, η δέσμευση αυτή αφορούσε χρηματοδοτήσεις ύψους 4,5 δισεκ. λιρών περίπου.