Ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους τουρίστες, ακόμα και στους Γερμανούς, ότι στην άκρη του Βερολίνου βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο "Ολυμπιακό Χωριό του Χίτλερ" που χτίστηκε το 1936
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 υπάρχει ένα πέπλο... μύθου και τραγωδίας.
Γράφει η Εύη Σιμοπούλου
Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε το 1931 στην γερμανική πρωτεύουσα το δικαίωμα να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι έτσι η ναζιστική σβάστικα κυμάτισε δίπλα στην εμβληματική Ολυμπιακή σημαία.
Τα ναζιστικά ολυμπιακά έργα περιλάμβαναν την κατασκευή ενός πολυδάπανου Ολυμπιακού Χωριού, την ανέγερση συνολικά 145 κτιρίων αθλητικών εγκαταστάσεων κι ενός Ολυμπιακού Σταδίου 120.000 θέσεων.
Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, είχε ως σκοπό να απεικονίσει μια ειδυλλιακή, εικόνα μιας ειρηνικής ναζιστικής Γερμανίας και γι' αυτό ο Φύρερ ονόμασε το συγκρότημα "Χωριό της Ειρήνης".
Ο Χίτλερ προσπάθησε επίσης να εμποδίσει τη συμμετοχή Εβραίων και μαύρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και δεν τα κατάφερε τελικά καθώς οι χώρες απείλησαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες.
Στην πραγματικότητα, παρά την προσπάθεια να επιδείξει την ανωτερότητα της Άριας Φυλής, ο μεγάλος Αφροαμερικανός σπρίντερ Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια εκείνη τη χρονιά.
Σύμφωνα με τα αρχεία μέσα σε τρεις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες (πάνω από 4.000 αθλητές) κατανάλωναν 100 αγελάδες, 91 χοίρους, πάνω από 650 αρνιά, και 3.500 κιλά καφέ.
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το Ολυμπιακό Συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο για τους Γερμανούς στρατιώτες, και το 1945 το κατέλαβε ο σοβιετικός στρατός.
Οι Σοβιετικοί το χρησιμοποίησαν ως στρατώνα για σχεδόν 50 χρόνια, μέχρι την πτώση του κομμουνισμού.
Οι παλιές εγκαταστάσεις της πισίνας και του γυμναστηριού αναπροσαρμόστηκαν και έγιναν χώροι ανακρίσεων της KGB.
Σήμερα, το Ολυμπιακό Χωριό του 1936, που βρίσκεται στο Elstal, του Wustermark, στην άκρη του Βερολίνου, υφίσταται ακόμα ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο.
Δείτε τις φωτογραφίες: