Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times
Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.
Πλέον, μετά την απόφαση εξόδου από την ΕΕ, η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο: Σύμφωνα με έρευνα αυτή του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται εφεξής υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν.
Με βάση τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία για το Brexit για να προστατεύσει τα συμφέροντά της περιφέρειά της, ενώ σύμμαχος της Μέρκελ τονίζει πως η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη στην ΕΕ.
Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.
Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".
"Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".
Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, ο Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλος των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.
"Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές", δήλωσε ο Κίρχμπαουμ.
"Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη απ' αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα", δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως μετά την ψήφο της πλειονότητας των Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι πλέον είναι "εξαιρετικά πιθανή" η διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι να δουν εαυτόν εκτός ΕΕ ενώ ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην ένωση.
Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.