Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σε οικονομικό, και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Την Παρασκευή τα ξημερώματα, η Βρετανία και η ΕΕ θα μάθουν αν διακόπτουν τις σχέσεις τους και οι δύο πλευρές περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του αυριανού δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του Brexit.
Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, με βάση τις συναλλαγές και τις συμμαχίες.
Για την Ελλάδα, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις οικονομικές συνέπειες: Η συζήτηση για το Brexit είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη πρώτη έγκριση από τους πιστωτές της (με την βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου προς αυτή την κατεύθυνση) για την επέκταση αποπληρωμής του χρέους, ώστε να μην γίνει η ένα ακόμη οικονομικό δεινό για την ΕΕ. Αλλά μετά το Brexit, διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η ευρωζώνη μπορεί να μην δείξει πλέον μεγάλη ευελιξία για τα θέματα του ελληνικού χρέους.
Για τη Γερμανία – στενό εταίρο του City – το πλήγμα θα είναι κυρίως ηθικό πλήγμα για το κοινό ″ευρωπαϊκό ιδεώδες″, κυρίως γιατί το Βερολίνο εμφανίζεται ως ο βασικότερος υποστηρικτής του. Επίσης, μετά την Βρετανία, ίσως χάσει και τον δεύτερο μεγαλύτερο σύμμαχό του, τη Γαλλία.
Σουηδία: Απώλεια ενός συμμάχου: Το ΗΒ είναι ο νούμερο ένας σύμμαχος της Σουηδίας στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες θέσεις για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ έχουν σημαντικές εμπορικές συναλλαγές.
Στο γράφημα του Politico, παρουσιάζεται συνοπτικά τι έχει να χάσει κάθε χώρα της ΕΕ από το Brexit.
Πράσινο: Ηθικό πλήγμα (μόνο η Γερμανία)
Μπλε σκούρο: Αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική (είναι οι χώρες με τους περισσότερους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο)
Κόκκινο: Οικονομικές συνέπειες
Γαλάζιο: Χώρες που φοβούνται την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και ίσως ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας
Κίτρινο: Απώλεια συμμάχου