Η Tinja ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ζεσταίνεται με ξυλόσομπά και τη νύχτα βλέπει με το φως των κεριών
«Κρυμμένη» στην καρδιά της άγριας φύσης της Φινλανδίας ζει μια αποφασιστική γυναίκα που άφησε πίσω της τη ζωή στην πόλη για ζωή σχεδόν πλήρους μοναξιάς- αλλά με 85 χάσκι για συντροφιά.
Για πολλούς ανθρώπους δεν θα ήταν ζωή αυτή, στους -45 βαθμούς κελσίου, αλλά η Tinja Myllykangas αποτιμά πολύ ακριβά την προνομιακή αλληλεπίδραση της με τη φύση σε σχέση με την υλική υπερπροσφορά της ζωής στον πολιτισμό.
Η Tinja ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ζεσταίνεται με ξυλόσομπά και τη νύχτα βλέπει με το φως των κεριών. Ο φωτογράφος Brice Portolano έμεινε μαζί της δύο εβδομάδες για να καταγράψει με τον φακό του τον μοναδικό τρόπο ζωής της.
Η ώρα της απόφασης ήρθε για την Tinja το 2008, όταν εγκατέλειψε τις σπουδές της στη Βιολογία στην πόλη Tinja της Φινλανδίας για τα αρκτικά τοπία της Λαπωνίας. Λαχταρούσε να βρεθεί εκεί που δεν υπάρχει άλλη ανθρώπινη παρουσία, σε μέρη ανέγγιχτα και προτίμησε να ζήσει στην άγρια φύση παρά στην πόλη όπου ζούσε.
Έτσι ξεκίνησε αναζητώντας ένα μέρος για να εκτρέφει σκυλιά που σέρνουν έλκηθρα και κατέληξε κοντά στην προστατευόμενη περιοχή Muotkatunturi, 180 μίλια απόσταση από την κοντινότερη πόλη.
Η Tinja έχει πολύ δυνατούς δεσμούς με τα σκυλιά, τα οποία, όπως εξηγεί, χρειάζονται πολλή άσκηση. Μέρος της ενδυνάμωσης της σχέσης μαζί τους είναι να γνωρίζει καθένα μέλος της αγέλης ξεχωριστά.
Έχει επίσης άλογα και λυκόσκυλα- σκυλιά που οι γονείς ή οι παππούδες τους ήταν λύκοι. Όπως λέει είναι εξαιρετικά πιστά σκυλιά και την ακολουθούν σε ό,τι κάνει.
«Μου αρέσει να είμαι μόνη μου με τα σκυλιά και τα άλογα. Νομίζω πως η ζωή εδώ είναι ο πιο γαλήνιος τρόπος να ζει κανείς», τονίζει προσθέτοντας πως της δίνει ενέργεια η ομορφιά της φύσης γύρω της.
Το ξύλινο σπίτι της δεν έχει τρεχούμενο νερό και το φαγητό της το μαγειρεύει έξω σε φωτιά ή στην ξυλόσομπα.
Σύμφωνα πάντως με τον Γάλλο φωτογράφο, το πιο δύσκολο κομμάτι στη ζωή της Tinja δεν είναι τόσο οι σκληρές συνθήκες ή οι πολικές θερμοκρασίες αλλά η απουσία ηλιακού φωτός που μπορεί να κρατήσει για περισσότερο από ένα μήνα.
«Ζει με πολύ πρωτόγονο τρόπο, κάθε πρωί σπάει τον πάγο στον κοντινό ποταμό για να έχει νερό», πρόσθεσε στη Daily Mail.
Η Tinja βιοπορίζεται προσφέροντας βόλτες με έλκηθρα που σέρνουν τα σκυλιά της σε ανθρώπους που αντέχουν να μείνουν εκεί και να ζήσουν την εμπειρία της Αρκτικής, αν και λέει πως δεν το κάνει για εμπορικούς σκοπούς.
Μεταξύ των εκδρομών αυτών δεν μένει εντελώς μόνη της καθώς για δύο χρόνια ζούσε μαζί της ο σύντροφός της Alex.
Η μόνη άλλη επαφή που έχει με ανθρώπους είναι όταν επισκέπτεται την κοντινότερη πόλη, σε απόσταση σχεδόν 300 χιλιομέτρων για να εξασφαλίσει προμήθειες φαγητού, να φορτίσει τις μπαταρίες του υπολογιστή της και του τηλεφώνου της και να κάνει ένα κανονικό μπάνιο.