Ναβάλ Σούφι
Του Γιώργου Λαμπίρη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα σας μιλήσω για μία γυναίκα που γνώρισα πρόσφατα…
Βάφτισαν τη Ναβάλ Σούφι «άγγελο των προσφύγων» (l’ angelo dei profughi), ενώ γράφτηκε ένα βιβλίο προς τιμήν της. Έτσι τη χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν το έργο της.
Μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στην Κατάνια, είναι κάτοχος της ιταλικής υπηκοότητας. Ήταν παρούσα πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ως μία από τις βασικές ομιλήτριες για το προσφυγικό σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ευρωβουλή για τη γυναίκα πρόσφυγα.
Δεν είναι πολύς καιρός που βρέθηκε και στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, όταν τη συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές. «Are you a European citizen? (είσαι Ευρωπαία;)», τη ρωτούσαν επίμονα οι άνδρες του λιμενικού, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι Ιταλίδα καθώς το παρουσιαστικό της και η μαντίλα που συνηθίζει να φοράει στο κεφάλι ξεγελούν.
Με δύο μπουκάλια νερό στο χέρι, ενωμένα με ένα χρησιμοποιημένο καλσόν, παρουσίασε την εφεύρεση των προσφύγων, χρήσιμη στο μακρύ τους ταξίδι, μιλώντας από την έδρα της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού στις Βρυξέλλες. Τα μπουκάλια είναι το σωσίβιο που χρησιμοποιούν όσοι πέφτουν στη θάλασσα. Και με αυτό η Σούφι προσπάθησε να μεταφέρει μία από τις εικόνες που η ίδια ως ακτιβίστρια έχει αντικρίσει στα εκατοντάδες ταξίδια της.
Δύο και κάτι χρόνια πριν βρέθηκε στο Χαλέπι της Συρίας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία μετέφερε φάρμακα και προσέφερε περίθαλψη στα θύματα του πολέμου. Εκείνη δεν δίσταζε να προσφέρει το κινητό της σε όποιον της ζητούσε για να καλέσει κάποιον δικό του.
«Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με συνέλαβαν και με ξυλοκόπησαν. Δεν θέλω να πω ποιες. Τουλάχιστον δεν θέλω να πω εδώ που βρίσκομαι, μέσα στην Ευρωβουλή», είπε μετά το τέλος της ομιλίας της σε μερικούς από τους δημοσιογράφους που την είχαν κυκλώσει. Το τίμημα για την εκτεταμένη δράση της...
Όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Ναβάλ Σούφι: «πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να αφήσουμε τους πρόσφυγες να κάνουν νόμιμα το ταξίδι τους». Όλα αυτά σε μία Ευρώπη που επιμένει να κρατά τα σύνορά της κλειστά, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Europol, o τζίρος των διακινητών για το 2015 από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.