Ειδομένη: Έκλεισε η πόρτα στο ευρωπαϊκό όνειρο

Κλειστά σύνορα για Αφγανούς

Ακριβώς στο κατώφλι, η πόρτα προς το ευρωπαϊκό όνειρο έκλεισε για Αφγανούς μετανάστες αφήνοντας τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απαγορεύουν τη διέλευση μεταναστών που είναι από το Αφγανιστάν καθώς η Κροατία έχει μπλοκάρει τη διέλευση τους από το έδαφος της. Απαγόρευση διέλευσης για τους Αφγανούς επέβαλαν και οι αρχές της Σερβίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, περισσότεροι από 600 Αφγανοί μετανάστες έχουν "κοπεί" στα σύνορα.

Ένταση από Αφγανούς μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί

Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε, πριν από λίγη ώρα, ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη.

Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Άνθρωποι στοιβάζονται και η Ειδομένη μοιάζει με καζάνι που βράζει

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα και ο Γερμανός πρόξενος Ίνγκο Φον Φος, είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, με περισσότερους από 1.500 ανθρώπους.

Η απαγόρευση διέλευσης για τους Αφγανούς αποφασίστηκε κατά την συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο Ζάγκρεμπ, των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

"Καλύτερα να πεθάνω στην Ελλάδα παρά να γυρίσω πίσω" δηλώνει ο 24χρονος Καρίμ από το Αφγανιστάν. Με σπουδές στην αγγλική λογοτεχνία, απέδρασε όπως λέει από τους Ταλιμπάν και ταξίδευε έναν μήνα για να φτάσει εδώ και τελικά να δει να ανακόπτεται το ταξίδι του. Κλαίγοντας δίπλα του, ο 36χρονος Καρίμι αναρωτιέται γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν. "Έπρεπε να μας σταματήσουν στην Τουρκία και να μας πουν ότι δεν θα μας επιτραπεί να συνεχίσουμε από δω και πέρα" λέει χαρακτηριστικά.

Καταυλισμός και στο ...βενζινάδικο

Ένας ακόμη, μεγάλος καταυλισμός, έχει στηθεί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου γίνεται η πρώτη στάση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Αθήνα. Ήδη, η Ύπατη Αρμοστεία έχει στήσει δύο μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 150-200 ατόμων η μία και 46 οικογενειακές σκηνές, χωρητικότητας περίπου δέκα ατόμων η κάθε μία. Παράλληλα, υπάρχουν 11 θερμαινόμενες σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη διαμονή των ανθρώπων καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι των Γιατρών, που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες.

Στην ουσία πρόκειται για την ανάπτυξη ενός καταυλισμού που μπορεί να φιλοξενήσει περί τα 2000 άτομα, ενώ έχουν μπει τουαλέτες και υπάρχουν σκηνές για πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.