Γιούνκερ: Δεν πάλεψα να αποφύγω το Grexit για να δω Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Ο μηχανισμός ελέγχου στο προσφυγικό δεν έχει στόχο να "τιμωρήσει" κάποια χώρα, λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τονίζοντας πως: "δεν πάλεψα για να αποφύγω την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να επιτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν".

Μετά την έκθεση που φέρει την Κομισιόν να έχει δώσει στην Αθήνα προθεσμία τριών μηνών ώστε να λύσει τα προβλήματα ή να κινδυνεύσει με προσωρινή έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν και το πόρισμα - καταπέλτη του Κολεγίου των Επιτρόπων για κενά ασφαλείας και παραλείψεις στην καταγραφή των χιλιάδων προσφύγων που αποβιβάζονται καθημερινά στα ελληνικά νησιά, ο κ. Γιούνκερ τόνισε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πρόθεση να "απομονώσει ή να στιγματίσει" την Ελλάδα αλλά να βοηθήσει τη χώρα.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει "μεγάλη μεταναστευτική πίεση" και υπενθύμισε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις "αναρίθμητες πράξεις ανθρωπιάς" για τους πρόσφυγες από Έλληνες πολίτες, αλλά και τις ζωές που έχουν σωθεί από το Λιμενικό Σώμα.