Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας , με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού και τον θάνατο ενός πιλότου την περασμένη Τρίτη, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.
Οι προσπάθειες που γίνονται παρασκηνιακά για μια συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα. Ο Τσάρος απαιτεί μια δημόσια συγνώμη για το "πισώπλατο μαχαίρωμα" ως προϋπόθεση της συνάντησης και ο Σουλτάνος – για λόγους γοήτρου – αρνείται να του τη δώσει.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τον Ρωσό ομόλογού του με ανωτερότητα σε διάλογο : "Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε. Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας". Την ίδια ώρα όμως, προειδοποιεί τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά".
Η Μόσχα από την πλευρά της - μετά και την... χλιαρή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα για το περιστατικό - κρατά όλο και πιο σκληρή στάση, σε ρητορικό και πρακτικό επίπεδο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι ξεπέρασε τα όρια.
Μετά τις ανακοινώσεις για οικονομικά αντίποινα και τερματισμό κάθε στρατιωτικής επαφής, το Κρεμλίνο αποφάσισε να κόψει και το "ελευθέρας" στους Τούρκους πολίτες. Έτσι, επαναφέρει το καθεστώς των θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Ακόμα χειρότερα, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν, προειδοποίησε σήμερα ακόμα και για στρατιωτικά αντίποινα, λέγοντας ότι "η Μόσχα έχει το δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά στην κατάρριψη του αεροσκάφους της".
Η Ρωσική πλευρά συνεχώς διατυπώνει την άποψη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ισλαμικού Κράτους, επωφελούμενη από το λαθρεμπόριο πετερελαίου, κάτι που η Αγκυρα αρνείται. "Αν μπορείτε αποδείξτε το" είπε ο Ερντογάν σε πρόσφατη ομιλία του.
Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη για όλους κρίση, Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απευθύνουν και στις δύο πλευρές έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Τους ακούει όμως κανείς; Ο χρόνος (και το Παρίσι) θα δείξει...