Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Καταλονών δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο, με το οποίο κηρύσσει την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία. Με το ψήφισμα ξεκινά μια διαδικασία που θα καταλήξει στην ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία αργότερο το 2017.
Υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσονται 72 από τους 135 βουλευτές της Καταλονίας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός "ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας".
Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.
"Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).
Το περιφερειακό Κοινοβούλιο της ισπανικής περιφέρειας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, προήλθε από μια ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου επικεντρωμένη στο ζήτημα της απόσχισης.
Στις εκλογές εκείνες επικράτησαν οι αυτονομιστές, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).
Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως "το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια", συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεσμεύθηκε εξάλλου να την αμφισβητήσει το ταχύτερο δυνατό στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το κείμενο, μία "ρήξη", σύμφωνα με την Άνα Γκαμπριέλ του αυτονομιστικού αριστερού κόμματος CUP (Υποψηφιότητα λαϊκής ενότητας), ξεκινά έναν "οδικό χάρτη" προς τον χωρισμό.
Το "κυρίαρχο" περιφερειακό κοινοβούλιο δεν θεωρεί στο εξής πως "υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου", αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα προβλέπει επίσης την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών προκειμένου να συσταθεί μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Ραχόι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αντέδρασε έντονα ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα υπέρ της αυτονομίας που ενέκρινε σήμερα το καταλανικό Κοινοβούλιο.
"Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της (κοινοβουλευτικής) πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της", δήλωσε ο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διευκρινίζοντας πως συγκάλεσε για τον σκοπό αυτό έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη.