Στις νεκρές ζώνες σε Σλοβενία, Σερβία και Κροατία έχει μετατοπιστεί το κύριος βάρος των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων- μεταναστών, που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες και εκτεθειμένοι στο τσουχτερό χειμώνα των Βαλκανίων.
Καμία συμφωνία δεν φαίνεται εφικτή να δώσει λύση στην χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη γιαυτό, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υψώσουν φράχτες στα σύνορά τούς, στα πρότυπα της Ουγγαρίας.
Έτοιμη για φράχτη η Κροατία
Η κυβέρνηση της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα ότι - αν αποτύχει το "σχέδιο C" που προβλέπει τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων που εισέρχονται καθημερινά στη χώρα από τη Σλοβενία - είναι έτοιμη να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.
″Αν η Σλοβενία ή η Αυστρία μειώσουν δραστικά την εισροή προσφύγων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον περιορισμό του αριθμού ατόμων που εισέρχονται από τη Σερβία″ σύμφωνα με κροατικά δημοσιέυματα. Μάλιστα, τα σχέδια για την τοποθέτηση φράχτη στα σύνορα έχουν καταρτιστεί και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με την "Γιούταρνι Λιστ", σε περίπτωση που η Κροατία κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία, η επικρατέστερη λύση θα είναι η ανακατεύθυνση μέρους των προσφυγικών ροών προς τη Ρουμανία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία, η οποία δεν έχει κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα των συνόρων της.
Μικρότερες είναι οι πιθανότητες, οι πρόσφυγες να προωθούνται από τη Σερβία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και από εκεί στην Κροατία εξαιτίας των φυσικών εμποδίων στη συγκεκριμένη διαδρομή.
Σλοβενία: Στρατός στα σύνορα και σκέψεις για φράχτη στα σύνορα με την Κροατία
Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, ότι στη διάρκεια της νύχτας εισήλθαν στη Σλοβενία 8.000 πρόσφυγες, μέρος των οποίων πέρασε παράνομα τα σύνορα από περιοχές, όπου δεν υπάρχει επίσημη διάβαση.
Στη Σλοβενική Βουλή σήμερα θα διεξαχθεί ψηφοφορία για σχέδιο νόμου που προβλέπει την αποστολή σε μεθοριακές διαβάσεις μελών των ενόπλων δυνάμεων για να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, όπου καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Κροατία, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της στις περιοχές αυτές.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησε την ανέγερση φράχτη ασφάλειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Σλοβενίας, ως "τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσει τους μετανάστες από την είσοδο στη χώρα, χωρίς τον κίνδυνο της βίας"