Οι ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ως η χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.
Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».
Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να ανασχέσει τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από το έδαφός της προς την ΕΕ, με συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής, να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.
Ως αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία.
Όμως, ο Ερντογάν πιθανότατα θα ζητήσει και την απελευθέρωση της θεώρησης των διαβατηρίων (την κατάργηση της βίζας) για τους Τούρκους που έρχονται στην Ευρώπη και να οριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα προέλευσης, αν και ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής γραμμή.
Διαβάστε σχετικά: Τι ανταλλάγματα ζητά ο Ερντογάν για να ελέγξει τους πρόσφυγες
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις σε μια ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.
“Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Όσον αφορά το θέμα του ελέγχου και της διαχείρισης των συνόρων, ελληνικές διπλωματικές πηγές, τόνιζαν ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών και τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν αυτά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρωγής σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, τεχνικό, υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό.