Δεκαπέντε μήνες μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 επιβαινόντων, οι Ολλανδοί ερευνητές δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα την τελική τους έκθεση.
Όπως αποκαλύπτει αποκαλύπτει η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, το μοιράιο μπόινγκ καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυτονομιστές φέρεται να κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 "κατά λάθος", νομίζοντας ότι στόχευσαν εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
Τα πλήρη συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδος στην Ολλανδία από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV), που είναι ο συντονιστής της έρευνας.
Οι 298 επιβαίνοντες, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν Ολλανδοί, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.
Η έκθεση, ωστόσο, δεν θα ορίσει κανέναν υπεύθυνο, βεβαιώνοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της ολλανδικής εισαγγελίας.
Όλο αυτό το διάστημα, η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και ρίχνει την ευθύνη στις ουκρανικές δυνάμεις. Επίσης, κάνει λόγο για "πολλά παράξενα πράγματα" στο θέμα της έρευνας. "Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυνελέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση "πειράματος" που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.
Αν και αρκετοί θεωρούν ότι το πόρισμα της έκθεσης να φέρει νέα αναταραχή στης σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, μετά και την εμπλοκή της Μόσχας στον πόλεμο της Συρίας, παρόλα αυτά, ουκρανός αναλυτής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμφιβάλλει για την επίδραση που θα έχει η έκθεση.
"Η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής για τη διεθνή πολιτική. Είμαστε πάντα στο βεληνεκές ραντάρ, αλλά σίγουρα όχι πλέον στο κέντρο του", δήλωσε ο Βαντίμ Καρασόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Στρατηγικής του Κιέβου.