Την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο της Καταλονίας κατέκτησε στις χθεσινές εκλογές ο συνασπισμός των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας από τη Μαδρίτη, φέρνοντας πλέον την τοπική κυβέρνηση του προέδρου Αρτούρ Μας σε ανοιχτή τροχιά σύγκρουσης με τον Iσπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο "Μαζί για ναι", ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, "Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας" (CUP), κερδίζει 10 έδρες. Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135 εδρών του τοπικού κοινοβουλίου.
Αμφότεροι είχαν δηλώσει πως, αν κερδίσουν την πλειοψηφία, θα κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο , κάτι που η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
Ο Αρτούρ Μας υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα αλλά οι αντίπαλοι του αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη, λέγοντας ότι τα κόμματα αυτά δεν έλαβαν την πλειοψηφία των ψήφων- τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων
Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ενεπλάκη προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία τασσόμενος υπέρ μιας "ενωμένης Ισπανίας". Ο Ραχόι προειδοποίησε τους Καταλανούς ότι σε περίπτωση μονομερούς ανεξαρτησίας, κινδυνεύουν με αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Παρά τις προσπάθειές του, το Λαϊκό Κόμμα έχασε οκτώ έδρες, πέφτοντας από τις 19 στις 11.
"Αυτοί που κέρδισαν σε έδρες, δεν κέρδισαν σε ψήφους, κατά συνέπεια, έχασαν το δημοψήφισμα" που σκόπευαν να διοργανώσουν, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσες, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος που έλαβε 16 έδρες.
Οι άλλες ψήφοι δόθηκαν στο συνασπισμό ριζοσπαστικής αριστεράς που συσπειρώθηκαν γύρω από το Podemos, που κέρδισε 11 έδρες. Ο ηγέτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν "απογοητευτικό".
Αν η Καταλονία αποσχιζόταν, θα έπαιρνε μαζί της το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, και το ένα τέταρτο των εξαγωγών της. Το ενδεχόμενο αυτό θορύβησε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, οι οποίοι κάλεσαν Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να επαναλάβουν τον διάλογο.
Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον και Άγγελα Μέρκελ κάλεσαν επίσης στη διατήρηση της ενότητας.
Όποια κι αν είναι η ανάγνωση του αποτελέσματος, οι εκλογές αυτές οδηγούν την Ισπανία σε μια ζώνη αναταράξεων, τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, πόσο μάλλον που η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα κατά οποιασδήποτε "παράνομης" πράξης της περιφερειακής κυβέρνησης.