Προσφυγικό: Με το… έτσι θέλω Γερμανίας και άλλων επιβάλλονται ποσοστώσεις

Συχνά έχει αποδειχτεί πως η γνώμη (θέση) της Γερμανίας επηρεάζει τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από αυτή άλλων χωρών. Και αν αυτό ισχύσει και για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού είναι πολύ πιθανόν το μέτρο των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων να γίνει όχι απλά υποχρεωτικό αλλά να επιβληθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ των 28. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ.Β. Στάινμαγιερ, απείλησε ότι με "ειδική πλειοψηφία" (δηλαδή όχι ομόφωνη, ούτε καν συναινετική) μπορεί να υιοθετηθεί το μέτρο των ποσοστώσεων και να επιβληθεί σε όσες χώρες αντιδράσουν.

"Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία να σηκώνουν μόνες τους το βάρος" της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ, κυρίως αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ της ΕΣΣΔ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Σλοβακία, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες από αυτές στις οποίες εισήλθαν στην ΕΕ βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων.

Η "ειδική πλειοψηφία" είναι ένα παραθυράκι που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και απαιτεί το 55% των κρατών μελών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της να υιοθετήσουν το μέτρο αυτό. Μια έγκρισή του με τον τρόπο αυτόν, επιτρέπει την επιβολή του στο σύνολο των 28 χωρών μελών.

Το θέμα είναι πολύ πιθανόν να τεθεί άμεσα, δηλαδή στη σύνοδο κορυφής την άλλη βδομάδα.

Γερμανός αντικαγκελάριος: Αν δεν θέλετε πρόσφυγες, λεφτά δεν έχει

Στο θέμα επανέρχεται και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος απείλησε ότι οι χώρες που δεν θα δέχονται πρόσφυγες θα τους κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτό παρά τη διάψευση της Κομισιόν για κάτι τέτοιο αλλά και τις αποστάσεις που πήρε από αυτή τη θέση η Μέρκελ

"Η Γερμανία βοηθάει - αλλά ποιος βοηθάει τη Γερμανία;", σημειώνει ο Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild.

Ο Γκάμπριελ υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Γερμανία ανοίγει τα γυμναστήρια, τους καταυλισμούς και τα σπίτια της στις οικογένειες των προσφύγων, άλλες χώρες "στήνουν συρματοπλέγματα στα σύνορά τους και κλείνουν τις πύλες" δείχνοντας σαφώς προς την Ουγγαρία.