Φωτογραφία αρχείου του Μπάκιγχαμ: Η Βασίλισσα Ελισάβετ στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της κοιτάζει τα επίσημα έγγραφα κυβερνητικών αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, που φυλάσσονται στα "κόκκινα κουτιά" της
Επιμέλεια: Ελένη Λογοθέτη
Μετά το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο (60 χρόνια από την ενθρόνισή της) τον Ιούνιο του 2012, η Βρετανία γιορτάζει σήμερα τη δεύτερη πιο σημαντική ημέρα της βασίλισσας: Η Ελισάβετ γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας, καθώς σπάει το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών και 2 ημερών παραμονής στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, που μέχρι τώρα κρατούσε η προ-προ-γιαγιά της, βασίλισσα Βικτωρία (1837-1901), η οποία βασίλεψε για 63 χρόνια και 216 ημέρες.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β ' ανέβηκε στο θρόνο το 1952, στο λυκόφως της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όταν ο θείος της, Εδουάρδος VIII, παραιτήθηκε. Εκείνη τη χρονιά, ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν ακόμα ηγέτης της ΕΣΣΔ και ο Χάρυ Τρούμαν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από τότε, η Αυτής Μεγαλειότης έχει δει πολλούς αξιόλογους πολιτικούς – προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών - να έρχονται και παρέρχονται (και να πεθαίνουν), αλλά η ίδια παραμένει στον θρόνο της, χωρίς σημάδια ότι πρόκειται σύντομα να παραιτηθεί.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Τζον.Φ. Κένεντι, ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο Σαρλ ντε Γκωλ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Νικίτα Χρουστσόφ ( ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου), η Ίντιρα Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα- ο "φίλος της" - ήταν κάποιοι από τους διάσημους πολιτικούς και ηγέτες που η βασίλισσα της Βρετανίας έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα ή παρευρέθηκε στις κηδείες τους.
Εκτός των εκλιπόντων, από το παλάτι έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας, αρχηγοί κρατών και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που είτε βρίσκονται ακόμα στις θέσεις τους, είτε έχουν αποσυρθεί ή πεθάνει.
Δείτε το αναλυτικό διάγραμμα του BBC μετρήστε...
Trivia: Μακροβιότερος εν ζωή μονάρχης στον κόσμο παραμένει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέ, 89 ετών, που βασιλεύει από το 1946.