Σε μια Γαλλία μουδιασμένη από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, οι επιζήσαντες συνάδελφοι των αδικοχαμένων σκιτσογράφων και συντελεστών της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κυκλοφόρησαν σήμερα το πρώτο φύλλο της εφημερίδας τους μετά την επίθεση που δέχτηκε η εφημερίδα και κατά την οποία δολοφονήθηκαν 12 συνάδελφοι τους.
Η εφημερίδα τύπωσε έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό φύλλων: 3.000.000 φύλλα της Charlie Hebdo κυκλοφορούν σήμερα έναντι των 60.000 φύλλων που κυκλοφορεί συνήθως η εφημερίδα. Μάλιστα η εφημερίδα κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες, πέρα από τα γαλλικά βέβαια, όπως αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κ.ά.
Παρ' όλα αυτά, το πρώτο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας είχε ήδη εξαντληθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) σε πάρα πολλά περίπτερα στη Γαλλία, δηλαδή λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Εξώφυλλο της εφημερίδας είναι ο Μωάμεθ που δακρύζει και κρατά επιγραφή που λέει "Je suis Charlie", το γνωστό σύνθημα διαμαρτυρίας για την επίθεση. Το πορτραίτο του προφήτη, ο οποίος κρατάει την επιγραφή την οποία κρατούσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια διαδηλωτές την Κυριακή στους δρόμους της Γαλλίας, προκαλεί περαιτέρω αναταραχή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού ισλάμ, το οποίο έχει την έδρα του στην Αίγυπτο προειδοποίησε ότι η δημοσίευση αυτών των "προσβλητικών έναντι του προφήτη" σκίτσων θα "υποκινήσει το μίσος".
Η Γαλλία σε "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας"
"Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού και του ριζοσπαστικού ισλαμισμού", αλλά "όχι εναντίον μιας θρησκείας", έχει ανακοινώσει η γαλλική κυβέρνηση. Στη διάρκεια τελετής φόρου τιμής προς τους τρεις αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τους Γάλλους να "διπλασιάσουν την επαγρύπνηση" μπροστά σ' έναν κίνδυνο ο οποίος υφίσταται τόσο "πέραν των συνόρων μας" όσο και "στο εσωτερικό".
Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του Ολάντ και του πρωθυπουργού του, Μ.Βαλς χαιρετίζεται από το 80% των Γάλλων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση.
Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, οι βουλευτές ψήφισαν τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.
Στη συνέχεια έψαλλαν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο --για πρώτη φορά από το 1918-- πριν αποτίσουν φόρο τιμής στις δυνάμεις της τάξης.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου "ειδικών πτερύγων" στις φυλακές για την απομόνωση των τζιχαντιστών κρατουμένων και την πρόληψη προσηλυτισμών. Δύο από τους τζιχαντιστές των επιθέσεων του Παρισιού, οι Αμεντί Κουλιμπαλί και Σερίφ Κουασί, είχαν περάσει στον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ενώ βρίσκονταν στη φυλακή.
Από 3.000 ως 5.000 Ευρωπαίοι έχουν αναχωρήσει για τον τζιχάντ σε χώρες όπως η Συρία και μπορεί να αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ.