Γκρόζνι: Μακελειό στο μουσουλμανικό θύλακα της Τσετσενίας

Μνήμες εποχών που πολλοί ήλπιζαν ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί ξύπνησαν με άγριο τρόπο σήμερα στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι. Σε μια ιδιαίτερα αιματηρή επίθεση, τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε Τσετσένους αντάρτες και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Η επίθεση αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες καθώς η Τσετσενία αποδεικνύεται ένας σκληροπυρηνικός μουσουλμανικός θύλακας, σε απόσταση αναπνοής από το ευρωπαϊκό έδαφος. Τσετσένοι ισλαμιστές έχουν τροφοδοτήσει τις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το κύριο ισλαμιστικό κίνημα στην Τσετσενία είναι το "Εμιράτο του Καυκάσου", το οποίο δρα υπό τις διαταγές του νέου του ηγέτη, του Αλί Αμπού Μουχάμαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αν και από καιρό έχει σαφώς αποσύρει τη στήριξη που έδειχνε στον ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, σήμερα του έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο που οι τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας χειρίστηκαν την επίθεση.

"Οι εγκληματίες, ως συνήθως... πυροβολούσαν πισώπλατα", ανέφερε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Καντίροφ στη Μόσχα, σύμφωνα με το Ιντερφάξ. "Δεν επιτέθηκαν στις ειδικές δυνάμεις σας, οι οποίες μάχονται κατά της τρομοκρατίας. Επιτέθηκαν σε στελέχη της τροχαίας, ανθρώπους καθήκον των οποίων είναι να ελέγχουν την κίνηση στους δρόμους και να εγγυώνται την ομαλή λειτουργία των συγκοινωνιών. Σε αυτούς επιτέθηκαν", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Η επίθεση που έγινε μερικές ώρες πριν εκφωνήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν, που σηματοδότησε μια σημαντική οπισθοχώρηση για τον προστατευόμενό του Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία από το 2007.