Νέο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία

Ένα νέο... Τσερνομπιλ (ευτυχώς όχι με τέτοια καταστροφική έκταση, όπως όλα δείχνουν), ένα πυρηνικό ατύχημα αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και το Reuters.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, το ατύχημα έγινε στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπόριτζγιε (Zaporizhye), στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Πρόκειται ουσιαστικά για "βραχυκύκλωμα" που έγινε την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Μετά την αποκάλυψη Γιατσενιούκ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει "καμία απειλή και κανένας κίνδυνος από το ατύχημα".   

Επιπλέον, το γαλλικό δημόσιο ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας IRSN ανακοίνωσε σήμερα πως δεν έχει εντοπίσει ασυνήθιστα ίχνη ραδιενέργειας στην Ουκρανία και πως το επεισόδιο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δεν δημιουργεί κίνδυνο για τον πληθυσμό ούτε για το περιβάλλον.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν έκανε κανένα σχόλιο για το συμβάν. Πάντως δεν έχει ανακοινωθεί να υπάρχει καταγραφή υψηλότερων από το κανονικό επιπέδων ραδιενέργειας. 

 

Πηγή χάρτη: Twitter

"Δεν υπάρχουν εκλύσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα με τον αντιδραστήρα. Το επεισόδιο δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τον αντιδραστήρα. Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επισκευή του σταθμού", τόνισε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν, ανακοινώνοντας πως η πλήρης λειτουργία του σταθμού θα αποκατασταθεί την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα από τον πυρηνικό σταθμό αναφερόταν πως ο αντιδραστήρας αριθμός 3 έχει αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και πως "δεν υπάρχει αλλαγή" στα ποσοστά της ραδιενέργειας γύρω από το σταθμό.

Οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί της χώρας, που διαθέτουν 15 αντιδραστήρες, εξασφαλίζουν περί το 44% της παραγωγής ηλεκτρικού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).