Εξέλεξαν νέο πρόεδρο οι φιλορώσοι της ανατολικής Ουκρανίας

Νέους επικεφαλής που θα φέρουν τον τίτλο του "προέδρου" ανέδειξαν οι χθεσινές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία. Οι κάλπες, που στήθηκαν παρά την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέδειξαν τον ηγέτη των φιλορώσων αυτονομιστών, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο ως "πρόεδρο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ".

Ο ίδιος ο Ζαχαρτσένκο, αν και δηλώνει έτοιμος για διάλογο με το Κίεβο, έδωσε ήδη από τις πρώτες του δηλώσεις τον τόνο της ρήξης, κατηγορώντας την ουκρανική κυβέρνηση για "διπλό παιχνίδι".

"Η Ουκρανία δεν θέλει την ειρήνη, ό,τι κι αν λέει. Είναι προφανές ότι παίζει ένα διπλό παιχνίδι", είπε ο Ζαχαρτσένκο αφού ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών αυτών.

"Μέχρι τώρα, δεν κατανοώ την πολιτική που ακολουθεί το Κίεβο. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί τους, όμως αναμένουμε από την πλευρά τους μια φυσιολογική και λογική αντιμετώπιση", πρόσθεσε.

Το Κίεβο είχε δεσμευτεί, εφόσον προχωρούσε ο διάλογος, να εκχωρήσει ενισχυμένες αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές των ανατολικών επαρχιών, όμως ήταν αντίθετο με κάλπες και επιμένει πως πρόεδρος όλης της Ουκρανίας παραμένει ο Πέτρο Ποροσένκο.

Στη συμφωνία που Κίεβο και αυτονομιστές υπέγραψαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, την 5η Σεπτεμβρίου, προβλέπονταν τοπικού χαρακτήρα εκλογές, με βάση όμως την ουκρανική νομοθεσία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών.

"Οι εκλογές στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ έγιναν σε ήρεμο κλίμα, με υψηλό ποσοστό συμμετοχής" ανέφερε το Κρεμλίνο. "Σεβόμαστε τη βούληση των κατοίκων των νοτιοανατολικών" (περιοχών της Ουκρανίας), προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα πάντα με τα τρία μεγάλα πρακτορεία της Ρωσίας.

Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως "θεωρώ τις σημερινές 'προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές' στις 'Λαϊκές Δημοκρατίες' του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ένα νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία αυτή είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την αναγνωρίσει".