Παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία, η περιφέρεια προχωρά ακάθεκτη προς τη διεξαγωγή του, καθώς ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, όρισε μία επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά την Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος - μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.
Σήμερα, ο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.
Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως "παραβίαση της νομοθεσίας" τη δημιουργία της εκλογικής επιτροπής, "Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συτναγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή", δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του "τι είναι νόμιμο και τι όχι".
Με πληθυσμό 7,5 εκατ. κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.
Στις αρχές της εβδομάδας η Καταλονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.