Γαλλία: Πυρετώδεις συνεδριάσεις μετά τον αποκεφαλισμό του ομήρου

Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά το δημόσιο αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου, Ερβέ Γκουρντέλ, από τζιχαντιστές στην Αλγερία.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε το έγκλημα "δειλή και απεχθή δολοφονία".

Οι τζιχαντιστές, μια ομάδα που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε πως ο αποκεφαλισμός ήταν αντίποινα στη συμμετοχή της Γαλλίας στην αμερικανική αεροπορική επιχείρηση στη Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως οι γαλλικές επιδρομές θα συνεχιστούν.

Η Γαλλία "ζει μια δοκιμασία", αλλά "δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ενημέρωσε ακόμη πως οι αρχές της Αλγερίας έχουν δεσμευτεί να βρουν τους δολοφόνους.

Στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, όπου ζούσε ο Ερβέ Γκουρντέλ, οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας εξέφρασε τη "φρίκη" του, όπως και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα, τα οποία στήριξαν ευρέως στο κοινοβούλιο τα πλήγματα στο Ιράκ.

Η ΕΕ καταδίκασε επίσης "τη βάρβαρη δολοφονία" δηλώνοντας "περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη" για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Γερμανικά όπλα στους Κούρδους

Ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με το πρώτο γερμανικό φορτίο όπλων προς τους Κούρδους αντάρτες που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ απογειώθηκε από γερμανικό αεροδρόμιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Πενήντα φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών, 520 τυφέκια G-3 και 20 πολυβόλα μεταφέρονται προς τους Κούρδους αντάρτες Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Κάμερον: Θα συμμετέχουμε στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ

Η Βρετανία πρέπει να ενταχθεί τώρα στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και να μετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Κάμερον έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει μαχητικά σε ενίσχυση των αμερικανικών που βομβαρδίζουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.