Πανηγυρισμοί στο... ένα πεζοδρόμιο των δρόμων του Εδιμβούργου, κλάματα στο απέναντι. Με ποσοστό λίγο πάνω από 50% (54% με καταμετρημένο το 80% των ψήφων) οι Σκωτσέζοι είπαν ΟΧΙ στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ικανοποίηση και ανακούφιση έφερε το αποτέλεσμα, όχι μόνον στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διαβάστε τους φόβους που προκαλεί το δημοψήφισμα στη Σκωτία ακόμη και τώρα που το αποτέλεσμα είναι "όχι στην ανεξαρτησία".
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. "Η καρδιά μου πήγε στη θέση της " είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Μάλιστα προανήγγειλε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.
Το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, θα κατατεθεί Ιανουάριο.
"Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δείτε τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ανακούφιση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε "ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα" του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
"Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει", δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του "όχι" στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στο οποίο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική.
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, και πρωτοστάτης του δημοψηφίσματος, παραδέχτηκε την ήττα της παράταξης του και κάλεσε το Λονδίνο να προχωρήσει άμεσα στην εκχώρηση των εξουσιών που υποσχέθηκε πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.