Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ντιντιέ Φρανσουά και Νικολά Ενέν αποκάλυψαν σήμερα ότι είχαν κρατηθεί όμηροι στη Συρία μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, υπογραμμίζοντας το θάρρος που επέδειξε ο συνάδελφός τους σε όλο αυτό το διάστημα.
"Ήταν ένα εκπληκτικό παιδί, ένας πολύ φιλικός, φερέγγυος σύντροφος", είπε ο Ντιντιέ Φρανσουά, αποκαλύπτοντας ότι είχε κρατηθεί με τον Φόλεϊ από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι την απελευθέρωσή του, τον περασμένο Απρίλιο.
"Είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν υποτάχθηκε πλήρως στους απαγωγείς. Ενεργούσε συλλογικά καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής μας, ζητώντας για παράδειγμα φαγητό για όλους μας" αποκάλυψε ο Φρανσουά. "Δεν μίλησα ποτέ δημοσίως για αυτό επειδή οι απαγωγείς μας είχαν απειλήσει πριν φύγουμε ότι οι όμηροι που έμειναν πίσω θα υφίσταντο τα αντίποινα", συνέχισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Europe1.
"Ήταν ένας άνθρωπος απίστευτα γενναίος, ο οποίος στάθηκε άτυχος", είπε από την πλευρά του ο Νικολά Ενέν στο περιοδικό L' Express. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ομήρους, ο Φόλεϊ είχε τη χειρότερη μεταχείριση από τους απαγωγείς του.
"Ψάχνοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι ο αδελφός του εργαζόταν για την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό και επειδή ήταν Αμερικανός έτυχε "ιδιαίτερης μεταχείρισης". Έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, δεχόταν τις περισσότερες προσβολές αλλά παρέμενε απαθής", εξήγησε ο Ενέν.
Ο Φρανσουά είπε ότι κρατήθηκε για εννέα μήνες και με τον έτερο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Σότλοφ που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, τον περασμένο Απρίλιο η Γαλλία κατέβαλε το ποσό των 18 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο Ντιντιέ Φρανσουά. Το Παρίσι ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήρωσε λύτρα.
Το Ιούλιο, η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς δημοσίευσε μια έρευνά της στην οποία γινόταν αναφορά στα λύτρα που καταβάλουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αρνούνται να πληρώσουν για την απελευθέρωση των υπηκόων τους. Ελάχιστοι από τους Αμερικανούς και Βρετανούς ομήρους έχουν σωθεί, είτε επειδή κατάφεραν να δραπετεύσουν, είτε χάρη σε κάποια στρατιωτική επέμβαση.