Ήταν 4η Αυγούστου πριν από έναν ολόκληρο αιώνα όταν η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Μια μέρα πριν, η Γερμανία αναζητώντας αφορμή να επιτεθεί στη Γαλλία, παραβιάζει την ουδετερότητα του βελγικού εδάφους. Αμέσως στο "χορό" μπήκε και η Αγγλία, σύμμαχος του Βελγίου, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των Γερμανών.
Βρετανοί στρατιώτες υπό τα πολυβόλα που πετούν πέταλα... σύμβολο μνήμης για κάθε ψυχή που χάθηκε στον πόλεμο
Το τι ακολούθησε είναι γραμμένο στα βιβλία της Ιστορίας. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις και ελπίδες, ο πόλεμος αυτός, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ή αλλιώς γνωστός ως "Ο Μεγάλος Πόλεμος", διήρκεσε 4 ολόκληρα χρόνια, ως τις 11 Νοεμβρίου του 1918. Ο απολογισμός του 9 εκατομμύρια νεκροί στρατιώτες και επιπλέον 9,5 εκατομμύρια άμαχοι. Συνέπειά του, ο ακόμη καταστροφικότερος Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
100 χρόνια μετά, εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως της Ευρώπης, που κατά βάση ενεπλάκη στον Α' Παγκόσμιο.
Το βλέμμα όλων όμως είναι και στις πολλές εστίες πολέμου που μαίνονται σε ευρωπαϊκό ή γειτονικά στην Ευρώπη εδάφη, κυρίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (αλλά και στο Ιράκ και άλλες ταραγμένες περιοχές της ασιατικής και αφρικανικής ηπείρου).
Στη Λιέγη του Βελγίου (όπου υπεγράφησαν οι συνθήκες λήξης του Α' Παγκοσμίου), ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοάχιμ Γκάουκ, επεσήμανε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. "Μαζί έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο", είπε ο Γκάουκ στους εκπροσώπους των 83 χωρών που παρευρέθησαν στην τελετή. "Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι όταν αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει η απειλή βίας ή όταν αυτή ασκείται", πρόσθεσε.
Λιέγη, Βέλγιο... μια σημαία για κάθε χώρα που έχασε ανθρώπους της στον Α' Παγκόσμιο
Και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης. "Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης (. . .) δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας", υπογράμμισε ο Ολάντ.
O πρίγκιπας της Βρετανίας, Κάρολος, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των Πεσόντων
Σε πολλές πόλεις διοργανώνονται εκδηλώσεις σε πλατείες, μνημεία και ναούς...
Στη Βρετανία, οι Βρετανοί σβήνουν απόψε τα φώτα τους αφήνοντας μόνον ένα κερί αναμμένο ως σύμβολο της ελπίδας...
Τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αυτό, δηλαδή μια ώρα πριν από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου, πριν από 100 χρόνια...
Mπαλόνια με τα πέταλα - σύμβολο των άγνωστων ανθρώπων που χάθηκαν
Την ίδια ώρα στην Ουκρανία μαίνονται μάχες...
Στη Γάζα το Ισραήλ σφυροκοπεί... Η Χαμάς απαντά με ρουκέτες...
Στο Ιράκ, οι Κούρδοι ετοιμάζονται για ολική αντεπίθεση κατά των τζιχαντιστών...
Στη Συρία, ο πόλεμος μετρά 3 χρόνια και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς...
100 χρόνια μετά την αιματηρή εμπειρία του Μεγάλου Πολέμου... ο κόσμος είναι γεμάτος εστίες πολέμων... και ύφεσης... που φέρνει (στο όνομα της επανεκκίνησης της ανάπτυξης) καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... στην αφρικανική ήπειρο δεν είχαν ποτέ τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για να μιλήσουμε για καταπάτηση...
Και όμως, είναι 100 χρόνια μετά... και η ανθρωπότητα κάνει εκδηλώσεις μνήμης... χωρίς να θυμάται όμως μάλλον...