Ανησυχία Ολλανδών για το πώς φέρονται στα πτώματα οι Ουκρανοί

Εξοργισμένη δηλώνει η Ολλανδία, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, από τις πληροφορίες που θέλουν τους αυτονομιστές να σέρνουν σορούς στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: "Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που μάθαμε σήμερα ότι τα πτώματα τα σέρνουν από δω κι από εκεί, ότι το σημείο της συντριβής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος".

Ο ίδιος είπε στον Ουκρανό πρωθυπουργό ότι η Ολλανδία θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

"Όταν έχουμε τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε πριν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Όχι μόνο εκείνοι που "τράβηξαν τη σκανδάλη", αλλά και εκείνοι που το έκαναν αυτό δυνατό. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για να γίνει αυτό", είπε. 

Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο. 

"Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, είπε: "Νιώθουμε ήδη σοκ από τα νέα που λάβαμε σήμερα ότι κάποιοι μετέφεραν από εδώ και από εκεί τις σορούς των επιβατών", ότι δεν πρόσεχαν το σημείο του δυστυχήματος. "Οι πολίτες είναι θυμωμένοι, είναι εξοργισμένοι".

Οι ολλανδικές αντιδράσεις κλιμακώνονται και έφτασαν σε πρωθυπουργικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία- μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες- προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να μπορέσουν να απομακρύνουν τις σορούς των θυμάτων, δήλωσε αργότερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

"Έχει μια τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι σκοπεύει να βοηθήσει" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρούτε.

"Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες", τόνισε σε δημοσιογράφους στη Χάγη έπειτα από "μια πολύ έντονη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας".

"Πρέπει να δείξει στον κόσμο και στην Ολλανδία ότι θα κάνει αυτό που περιμένουμε από εκείνον, ότι θα κάνει αυτό που πρέπει να γίνει" προσέθεσε ο ίδιος, αφού οι αντάρτες εμπόδισαν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων την Πέμπτη, περιλαμβανομένων 192 Ολλανδών.

"Βάση των σημερινών εξελίξεων και των εικόνων που λάβαμε το πρωί (σ.σ. του Σαββάτου), στέλνω ένα μήνυμα στον Πρόεδρο να ασκήσει εκ νέου επιρροή στους αντάρτες", επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

"Ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να δει πώς τα συντρίμμια του αεροσκάφους, οι σοροί των επιβατών και τα προσωπικά τους αντικείμενα είναι ακόμη διασκορπισμένα στο σημείο", προσέθεσε ο Ρούτε, που δήλωσε "σοκαρισμένος" από τις εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε υποσχεθεί στην Ολλανδία ότι θα τη βοηθήσει χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όμως είναι καιρός να "δείξει ότι θέλει να βοηθήσει".

Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι είχε επαφές με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, ενώ τόνισε ότι και εκείνοι έχουν την ίδια γνώμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δράσει.

"Μια ανεμπόδιστη πρόσβαση και μια ταχεία ανάσυρση των σορών αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα", υπογράμμισε ο ίδιος.

Η πλειοψηφία των θυμάτων της μοιραίας πτήσης ήταν Ολλανδοί. Το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών πραγματοποιούσε πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.

Η λίστα του θανάτου του μαλαισιανού μπόινγκ που κατερρίφθη

"Κάποιοι από τους σάκους για τα πτώματα είναι ανοιχτοί και η ζημιά στις σορούς είναι πολύ, πολύ άσχημη. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να κοιτάξεις", είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι τα 24 άτομα που αποτελούν την ομάδα του ΟΑΣΕ απέκτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, αλλά ότι οι κινήσεις τους περιορίστηκαν από τους ένοπλους αυτονομιστές.

Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και ότι μεταφέρουν σορούς. Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή της συντριβής, αλλά οι αυτονομιστές δεν τους άφησαν να πάρουν τίποτα μαζί τους. 

Ουάσιγκτον και Μόσχα συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, μέσα σε ένα γενικευμένο σκάκι και εντονότατο διήμερο διαβουλεύσεων και καταμέτρησης δυνάμεων και επιρροών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία.

"Οι κύριοι Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή της Ρωσίας και των ΗΠΑ έναντι των αντιπάλων πλευρών στην Ουκρανία για να τις ενθαρρύνουν» να σταματήσουν τις μάχες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο έκανε λόγο σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε για μία «ειλικρινή και χωρίς περιστροφές" συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Οι δύο υπουργοί επίσης συμφώνησαν στην "ανάγκη μιας διεθνούς έρευνας που θα είναι δίκαιη, ανοικτή και ανεξάρτητη" προκειμένου να χυθεί φως στη συντριβή την Πέμπτη του αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη αυτής της τραγωδίας.

"Η διαλεύκανση αυτού του περιστατικού θα πρέπει να οργανωθεί υπό τη διεύθυνση του διεθνούς Οργανισμού πολιτικής αεροπορίας με τη συμμετοχή όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας συμφωνούν ότι "όλες οι αποδείξεις, περιλαμβανομένων των μαύρων κουτιών πρέπει να παρουσιαστούν προκειμένου να εξετασθούν στο πλαίσιο μια διεθνούς έρευνας".

"Στο πεδίο όλες οι απαραίτητες συνθήκες πρέπει να υφίστανται προκειμένου οι ομάδων των διεθνών εμπειρογνωμόνων να έχουν πρόσβαση" στον τόπο του δυστυχήματος, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους