Ουκρανία-μπόινγκ: Διεθνείς εμπειρογνώμονες στο σημείο κατάρριψης

Συνεχίζεται το... σκάκι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους Boeing 777 (πτήση MH17 της Malaysia Airlines) από Ουκρανούς.

Η Ρωσία κάλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου τις ουκρανικές Αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στο σημείο της συντριβής ενός αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

"Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές της ουκρανικής διένεξης, καλώντας τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή της συντριβής [του αεροπλάνου] ώστε να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για τη διερεύνηση", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Μαλαισίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα εντός της ημέρας του Σαββάτου, είχαν επισημάνει ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια αντικειμενική έρευνα για την πτώση του μπόινγκ, τονίζοντας ότι η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία θα βοηθούσε να γίνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους φιλόρωσους ότι καταστρέφουν στοιχεία, με τη βοήθεια της Μόσχας, για την κατάρριψη του Boeing ενώ η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας γίνεται πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης. Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση: Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, η Μόσχα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο, ενώ οι πρώτοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ξεκινήσουν την έρευνα υπό πυροβολισμούς.

Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη και την Παρασκευή, την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί. Αναφορές το Σάββατο πως είχε συμφωνηθεί «ζώνη ασφαλείας» τελικά υποβαθμίστηκαν από τους ενόπλους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ένοπλοι επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ να δουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αλλά όχι να συλλέξουν στοιχεία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε ανοικτά τους φιλορώσους ότι, με την υποστήριξη της Μόσχας, καταστρέφουν στοιχεία. "Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου", ανέφερε σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Κίεβο, διερεύνησαν 18 από τα συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα και βρήκαν 186 σορούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ένοπλοι δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του υπουργείου να πάρουν κανένα αντικείμενο από την περιοχή. "Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους ότι βρέθηκε" ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Όλες οι εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους