Αεροπλάνο Ουκρανία: Γκράμποβε, το χωριό που έβρεξε πτώματα

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από το χωριό Γκράμποβε της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ. Τα κτίρια έτριξαν και πτώματα και ανθρώπινα μέλη άρχισαν να πέφτουν από τον ουρανό.

Διαβάστε: ΟΗΕ: Το αεροπλάνο κατέρριψε πύραυλος από ζώνη ελέγχου αυτονομιστών

Το χωριό έγινε μάρτυρας της φρικτής αεροπορικής τραγωδίας, της κατάρριψης του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines.

"Άκουσα ένα βουητό και προσγειώθηκε στην κουζίνα" λέει μια 65χρονη γυναίκα από το χωριό εξηγώντας πως το νεκρό σώμα μιας γυναίκας τρύπησε την οροφή και προσγειώθηκε στην κουζίνα της.

Καθώς οι διεθνείς ερευνητές και τα συνεργεία κατέφθασαν το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή (πιο πριν οι αντάρτες δεν επέτρεπαν στις δυνάμεις να πλησιάσουν), πολλοί κάτοικοι του Γκράμποβε έχουν αναγκαστεί να αφήσουν μέσα στα σπίτια, τις αυλές και τα χωράφια τους διαμελισμένα σώματα των επιβατών του καταρριφθέντος αεροπλάνου.

"Άνοιξα την πόρτα και είδα ανθρώπους να πέφτουν. Ένας έπεσε στο περιβόλι μου" δηλώνει μια 20χρονη.

Κομμάτια μετάλλων, αποσκευές και άλλα συντρίμμια έπεσαν από τον ουρανό και διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 15 χλμ από το σημείο της πρόσκρουσης των υπολειμμάτων του αεροσκάφους, σε απόσταση 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, πάρα πολλοί από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Αυτονομιστές αντάρτες με στρατιωτικές στολές παρακολουθούν τις εργασίες των διασωστών.

Τα συνεργεία εργάζονται υπό τους ήχους των πυρών και των οβίδων, από τις μάχες μεταξύ αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που συνεχίζονται καθώς οι αντάρτες αρνούνται να συμφωνήσουν σε εκεχειρία.

Πάντως, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν ότι θα επανέλθουν αύριο, Σάββατο, στο σημείο καθώς σήμερα δεν κατάφεραν να επιθεωρήσουν πλήρως την τοποθεσία όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, λόγω εμποδίων που τους έβαλαν οι αντάρτες. 

"Δεν έχουν την ελευθερία κινήσεων που χρειάζονται", είπε ο Ελβετός πρεσβευτής Τόμας Γκρέμινγκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη αυτόν, οι παρατηρητές θα προσπαθήσουν και πάλι αύριο να φτάσουν στο σημείο της συντριβής. (τελευταία ενημέρωση 20.45)

Η Malaysia Airlines είχε ζητήσει να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το απέρριψαν

Οι πιλότοι του αεροσκάφους της Malaysia Airlines είχαν υποβάλλει ένα σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια (10.674 μέτρα) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αλλά η ουκρανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τους έδωσε οδηγία να πετάξουν στα 33.000 πόδια (10.065 μέτρα) μόλις εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι πιλότοι του αεροσκάφους που εκτελούσαν την MH17 υπέβαλαν "σχέδιο πτήσης με το οποίο ζητούσαν να πετάξουν στα 35.000 πόδια στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αυτό βρίσκεται κοντά στο 'βέλτιστο' ύψος", διευκρινίζουν οι Μαλαισιανές Αερογραμμές στην ανακοίνωσή τους.

"Ωστόσο το ύψος ενός αεροπλάνου εν πτήσει καθορίζεται από την υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος. Μόλις εισήλθε στον ουκρανικό εναέριο χώρο, η MH17 έλαβε οδηγία από την ουκρανική υπηρεσία εναέριου ελέγχου να πετάξει στα 33.000 πόδια", προσθέτουν.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις εξελίξεις για την κατάρριψη του αεροσκάφους