Ουκρανία-Μπόινγκ: Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας - τους οποίος το Κίεβο κατηγορεί για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines - ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το "μαύρο κουτί", τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το απόγευμα στην περιοχή του Ντονέτσκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.  

Σύμφωνα με τον ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας, το πλήρωμα του Μπόινγκ 777 δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, πριν από τη συντριβή του στην περιοχή του Ντονέτσκ. "Η πτήση πάνω από το ουκρανικό έδαφος έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ" δήλωσε ο Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ.  

Oι αυτονομιστές πρότειναν τριήμερη κατάπαυση του πυρός για να μαζέψουν όλα τα συντρίμμια και τα διαμελισμένα πτώματα που έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα 15 χλμ από το σημείο της πρόσκρουσης, κοντά στο χωριό Γκράμποβο και να διεξαχθούν οι απαραίτητες έρευνες. Οι ένοπλοι φιλορώσοι ανακοίνωσαν ότι, παρόλο που ελέγχουν την περιοχή,  συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή τόσο των αρμόδιων ουκρανικών υπηρεσιών όσο και διεθνών.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί διασώστες που βρίσκονται στο σημείο καταγγέλουν ότι δέχονται επίθεση από τους ένοπλους "τρομοκράτες". «Το έργο των ερευνών είναι δύσκολο, επειδή μιλάμε για μια μεγάλη ακτίνα διασποράς των συντριμμιών, αλλά και διότι οι ένοπλοι τρομοκράτες που βρίσκονται επιτόπου εμποδίζουν τις προσπάθειες» να ανασυρθούν συντρίμμια ή τα θύματα, είπε ο Σερχίι Μπασκόβσκι.

ΔΕΙΤΕ: Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας

Η νέα αεροπορική τραγωδία με Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 295 νεκρούς - 4 μήνες μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 στον Ινδικό ωκεανό- προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Ο οργανισμός διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη συμβούλευσε τους πιλότους σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και μεγάλες αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετούν πλέον στον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο.

Το Κίεβο διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους- παρόλο που ανακοίνωσε ανοικτά ότι το κατέρριψαν οι αντάρτες με πύραυλο εδάφους-αέρος.  Αντίθεα, οι ένοπλοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή ως "προβοκάτσια" της ουκρανικής κυβέρνησης.

H κυβέρνηση της Ρωσίας ζήτησε την άδεια από την ουκρανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την συντριβή του αεροσκάφους μια «φοβερή τραγωδία» και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη για τις έρευνες.