Ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση το Ντονέτσκ

Σχεδόν 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας που πλέον θυμίζει πόλη-φάντασμα. Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τη μεγαλούπολη που είναι το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι αυτονομιστές ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση και δηλώνουν ότι θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Την Παρασκευή όλα τα τρένα που αναχωρούσαν από την πόλη ήταν υπερπλήρη, όμως αυτό συμβαίνει συχνά, όπως εξήγησε μια υπάλληλος των σιδηροδρόμων. Οι αναχωρήσεις γίνονται με ηρεμία, χωρίς αναταραχή και σκηνές εξόδου, όμως οι ουρές στα ταμεία για την αγορά εισιτηρίων είναι μεγάλες.

Πάντως οι περισσότεροι που εγκαταλείπουν την πόλη κατευθύνονται στη Ρωσία και όχι σε ουκρανική επικράτεια.

Υπό διάλυση είναι το αεροδρόμιο της πόλης που πλέον έχει κλείσει.

Πολλοί είναι και αυτοί που φεύγουν οδικώς από την περιοχή.

Στην πόλη μικρά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ πραγματοποιούν ακόμη δρομολόγια όμως η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Σχεδόν κανένα καφενείο ή εστιατόριο δεν λειτουργεί. Τα ελάχιστα που εξακολουθούν να δουλεύουν κλείνουν προτού να πέσει η νύχτα. Ελλείψεις σε τρόφιμα δεν έχουν παρουσιαστεί πάντως και τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά. Οι τράπεζες και τα μαγαζιά που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος λεηλασιών έχουν κλείσει από καιρό.

Γύρω από την πόλη, οι αντάρτες στα οδοφράγματα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Κάποιες φορές, περαστικοί προσφέρουν στους "υπερασπιστές" του Ντονέτσκ τσιγάρα ή μπισκότα. Πουθενά όμως δεν κυκλοφορεί αλκοόλ. Σε ένα σταθμό ελέγχου της "Ταξιαρχίας Βοστόκ", μιας από τις πιο οργανωμένες μονάδες των αυτονομιστών, οι ένοπλοι δηλώνουν έτοιμοι "να υπερασπιστούν τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ".