Ουκρανία: Εκεχειρία στα ανατολικά προτείνει το Κίεβο

Καθώς το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε πριν από μερικές η κυβέρνηση της Ουκρανίας, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στις ανατολικές περιοχές που μαίνεται ο εμφύλιος με τους αυτονομιστές, σήμερα ο πρόεδρος Ποροσένκο πρότεινε να κηρυχθεί εκεχειρία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ώστε να καταρτιστεί εκ νέου ένα σχέδιο ειρήνευσης.

Σε ανακοίνωσή του προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ποροσένκο αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα να ανακτήσουν αυτή την εβδομάδα τον έλεγχο των συνόρων της χώρας με τη Ρωσία.

Μόλις είναι ασφαλή τα σύνορα, σημείωσε, θα πρέπει να κηρυχθεί μια προσωρινή εκεχειρία και να γίνουν προσπάθειες να συμφωνηθεί ένα σχέδιο ειρήνευσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης περιλαμβάνουν συνταγματικές αλλαγές ώστε να αποκεντρωθεί η εξουσία, ένα αίτημα πολλών από την ανατολική Ουκρανία, ωστόσο δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα προτείνει να διαρκέσει η εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι αντάρτες κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας και σκοπεύουν να θέσουν ακόμα υπό τον έλεγχο τους το υπουργείο Φόρων και το δημόσιο ταμείο της "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", όπως ονομάστηκε η περιφέρεια μετά το δημοψήφισμα των αυτονομιστών τον περασμένο Μάιο.

"Δεν θέλουμε να δίνουμε πια φόρους στο Κίεβο, θέλουμε να τους κρατάμε για εμάς", δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο ο Ολεξάντρ Ματιούσιν ένας από τους ενόπλους, ντυμένος με στρατιωτική στολή και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Παράλληλα, η δημαρχία του Ντονέτσκ ζήτησε από τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. Η συνοικία αυτή "έχει κλείσει για την κυκλοφορία", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της.