Αιματηρές μάχες στο Λουχάνσκ, στα σύνορα με τη Ρωσία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στρατού-αυτονομιστών, στον εμφύλιο πόλεμο, που διεξάγεται πια ανοικτά στην ανατολική Ουκρανία.

Μετά τις πολύημερες μάχες στο Ντόνετσκ, με τουλάχιστον 100 νεκρούς, στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται η πόλη Λουχάνσκ, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν φιλορώσοι αυτονομιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο των Ουκρανών συνοριοφυλάκων.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, το αρχηγείο δέχεται επίθεση από περίπου 500 μαχητές, που βάλλουν εναντίον του κτιρίου με όλμους, πολυβόλα και αυτόματα όπλα. Επίσης, οι αυτονομιστές κρύβονται στα γειτονικά κτίρια και τις ταράτσες και χρησιμοποιούν πολίτες για "ανθρώπινες ασπίδες".

Οι συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 7 μέλη τους έχουν τραυματιστεί, ενώ πρόσθεσαν ότι 5 αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί και 8 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος των ένοπλων αυτονομιστών δήλωσε στο πρακτορείο Interfax, ότι μόνο ένας μαχητής έχει τραυματιστεί.

Μετά το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου, οι φιλορώσοι της επαρχίας αυτοανακυρήχθηκαν σε "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ" και δήλωσαν ότι πλέον θα αντιμετωπίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες ως "στρατεύματα κατοχής". 

Νέες συγκρούσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στη γειτονική επαρχία, ή "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ".

Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, στην οποία συμμετείχε το πυροβολικό και ελικόπτερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η επαρχία Λουχάνσκ βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνοριοφύλακες έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές με μαχητές, που προσπαθούν να περάσουν από τη γειτονική χώρα στην Ουκρανία. Μετά τους ισχυρισμούς περί Τσετσένων ανταρτών στο πλευρό των αυτονομιστών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν "αποδείξεις" πως η Μόσχα εξακολουθεί να επιτρέπει σε "μαχητές και όπλα" να περνούν στην ανατολική Ουκρανία.  

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε την Συμμαχία πως ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί βία στις ανατολικές επαρχίες και ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκρούσκο είπε πως η πρωτοφανής δραστηριότητα της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας κλιμακώνει την ένταση και θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ισχύουσες συμφωνίες για την ασφάλεια.

Οι απόψεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία "απέχουν παρασάγγας", ανέφερε από την πλευρά της εκπρόσωπος της συμμαχίας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ με τον Ρώσο απεσταλμένο, για πρώτη φορά από το περασμένο Μάρτιο.

"Είναι σαφές ότι υπάρχουν θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις για την κρίση, την προέλευσή της, καθώς επίσης για αυτά που συμβαίνουν τώρα και πώς θα πρέπει να επιλυθεί η κρίση" συμπέρανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.