Ουκρανία εκλογές: Κλειστές κάλπες και το δάχτυλο στη σκανδάλη

Οι κάλπες για τις κρίσιμες προεδρικές και μεταβατικές εκλογές στην Ουκρανία άνοιξαν. Όμως όχι παντού.

Η σκιά της βίας και του φόβου καλύπτει τη χώρα.

Στις εύφλεκτες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (που επικεντρώνεται κυρίως η δράση των φιλορώσων αυτονομιστών) οι δρόμοι είναι άδειοι, τα κτίρια που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά σαν εκλογικά κέντρα είναι κλειστά και ένοπλοι περιπολούν στους δρόμους προκειμένου να μην ψηφίσει κανείς στις - όπως τις χαρακτηρίζουν- "παράνομες εκλογές".

Περίπου στις 19.00 αναμένεται το exit poll και το πρωί της Δευτέρας τα αποτελέσματα.

Δείτε: Ουκρανία: Νέα εξέγερση αν πρέπει...το μήνυμα στον επόμενο πρόεδρο

Οι Ευρωπαίοι εκλογικοί παρατηρητές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την περιφέρεια του Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για μια εκστρατεία "τρόμου" των αυτονομιστών εναντίον των Ουκρανών αξιωματούχων.

Ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Αντρέα Ρονκέλι, ο οποίος βρισκόταν στη ζώνη του Σλαβιάνσκ, οχυρό των φιλορώσων αυτονομιστών, σκοτώθηκε χθες, Σάββατο, από βλήματα όλμου, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε άλλες πάντως περιοχές της χώρας, από το εθνικιστικό Λβιβ στη δυτική Ουκρανία μέχρι την παλιά πρωτεύουσα Χάρκοβο και το "μαργαριτάρι" της Μαύρης Θάλασσας, την Οδησσό, καθώς και στο Κίεβο, οι ψηφοφόροι συνωστίζονταν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ήδη από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πέτρο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της σοκολατοποιίας, προηγείται σημαντικά των αντιπάλων του στις εκλογές αυτές, στις οποίες αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή. Αν ουδείς υποψήφιος κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 15 Ιουνίου.