Τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην προσπάθεια διαμεσολάβησης της κρίσης στην Ουκρανία ζητά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν. "Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε (στον πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ) ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον οδικό χάρτη και τη δέσμευση του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία", ανέφερε ο ΟΑΣΕ στην ανακοίνωσή του.
Ανεξάρτητο αυτοανακηρύχθηκε το Ντονέτσκ
Με τις εκλογές της 25ης Μαΐου να πλησιάζουν, έντονη ανησυχία επικρατεί για τα... μύρια κακά που έπονται των δημοψηφισμάτων της περασμένης Κυριακής με τα οποία (κατά τεράστια πλειοψηφία) οι πολίτες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν την απόσχισή τους από την ουκρανική επικράτεια. Ήδη το Ντόνετσκ αυτοανακηρύξε την ανεξαρτησία του. Ενώ στο Λούχανσκ, οι de facto αρχές προανήγγειλαν και νέο δημοψήφισμα με αίτημα την ένταξη στη Ρωσία.
Στο Κίεβο αναμένεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε μια ένδειξη στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Με κυρώσεις προς τη Ρωσία απαντά η Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα και νέο γύρο κυρώσεων προς 13 φυσικά πρόσωπα και 2 εταιρείες με έδρα την Κριμαία.
Οι κυρώσεις αφορούν στον πρώτο αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου της Ρωσίας, τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και στον επικεφαλής της διοίκησης αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, τον ταξίαρχο Βλαντίμιρ Σαμανόφ, σε 11 ακόμη πρόσωπα.
Κυρώσεις επιβάλλονται και σε δυο επιχειρήσεις στην Κριμαία, την PJSC Chernomorneftegaz και τη Feodosia, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν.
Στους Βολοντίν και Σαμανόφ και στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα, περιλαμβανομένων ιδίως του Βλαντίμιρ Πλιγκίν, προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) της Ρωσίας και πολλών φιλορώσων στην Κριμαία και στην Ουκρανία, όπως ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβάλλονται στο εξής κυρώσεις όπως το πάγωμα πόρων που τυχόν έχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η ΕΕ στη Μόσχα εξαιτίας της στάσης της στην κρίση στην Ουκρανία.
Το γεγονός ότι στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλήφθηκαν και νομικά πρόσωπα, δυο εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο τα μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες θεωρείται ότι απέχουν αρκετά ακόμη από εκείνα των ΗΠΑ.
Ο Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μερικές ημέρες πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις άδικες και κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της.
Εξάλλου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απέρριψαν τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ που οργάνωσαν φιλορώσοι αυτονομιστές, με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να ειρωνεύεται ότι "η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γιουροβίζιον ήταν πιο αξιόπιστη".