Στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ έχει στραμμένα τα βλέμματα η διεθνής κοινότητα, καθώς λίγες ώρες απομένουν για την διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την απόσχιση των δύο περιφερειών, στα πρότυπα της Κριμαίας.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει τις νοτιοανατολικές περιφέρειες και η Δύση έχει χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής "άτυπο και παράνομο", οι αυτονομιστές κάνουν απτόητοι τις τελικές προετοιμασίες.
Στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στήνονται οι τελευταίες κάλπες και ήδη έχουν εκτυπωθεί τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη, είναι αν υποστηρίζουν την αυτονακηρυχθείσα "Δημοκρατία του Ντόνετσκ".
Αν και θεωρείται δεδομένο ότι η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της αυτόνομης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα σημαίνει, σε τι αλλαγή θα οδηγήσει το "Ναι".
Πάντως, το ερώτημα φαίνεται να είναι σχεδιασμένο ώστε να προσελκύσει τόσο εκείνους που θέλουν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας, αλλά με περισσότερη αυτονομία, αλλά και αυτούς που θέλουν την πλήρη απόσχιση της περιφέρειας, όπως η Κριμαία, και την ένταξη στη Ρωσία.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία παρατηρητών και παράλληλα δεν θα υπάρχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τη νομιμοποίηση του.
Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος της Οκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε ότι τέτοια δημοψηφίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην "αυτοκαταστροφή" των περιοχών που θα ψηφίσουν υπέρ της ομοσπονδιοποίησης.
"Εκείνοι που υποστηρίζουν την αυτονομία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας, των κοινωνικών προγραμμάτων και της ζωής γενικότερα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές", πρόσθεσε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία είναι "παράνομα" και προειδοποίησαν τη Ρωσία για "συνέπειες", αν με τη στάση της οδηγήσει στο να μην διεξαχθούν οι "υψίστης σημασίας" προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου.
Την ίδια ώρα, η "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" του Κιέβου στις νοτιανατολικές περιοχές συνεχίζεται- αν και με μικρότερη ένταση. Σε σποραδικά επεισόδια από το πρωί του Σαββάτου δεν σημειώθηκαν θύματα. Ωστόσο, στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις την Παρασκευή, το κλίμα παραμένει τεταμένο, με τους αυτονομιστές να ταμπουρώνονται στα οδοφράγματα και να καίνε ότι βρουν μπροστά τους.