Αποφασίζουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ

Αν και όλα είναι έτοιμα στο Ντόνετσκ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ουκρανία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα εξετάσουν σήμερα Οι φιλορώσοι ηγέτες θα θέσουν το θέμα ενώπιον "λαϊκών επιτροπών"να αναβάλλουν το δημοψήφισμα, από "σεβασμό" στον Ρώσο ηγέτη.

Οι ηγέτες των αυτονομιστών στις περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα ενώπιον "λαϊκών επιτροπών" και ο κόσμος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για το αν τελικά θα γίνει δημοψήφισμα ή όχι. 

Ήδη, χιλιάδες εκλογικές κάλπες έχουν στηθεί στο Ντόνετσκ και έχουν τυπωθεί 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. 

Σε μια ξαφνική αλλαγή στην πολιτική της Ρωσίας, ο Πούτιν υποστήριξε χθες τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τες κίνηση "προς τη σωστή κατεύθυνση" και έκανε έκκληση τους αυτονομιστές να αναβάλλουν το δημοψήφισμα, ώστε να δημιουργηθούν ευνοικές προϋποθέσεις για διάλογο και να αποτραπεί μια μεγαλύτερη αιματοχυσία. 

Ωστόσο, οι πλειοψηφία των κατοίκων των ανατολικών περιφερειών της Ουκρανίας επιθυμεί την ένταξή της στην Ρωσία και θεωρεί παράνομη και φασιστική της προσωρινή ηγεσία του Κιέβου. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να μιλησει με πολιτικά κόμματα και περιφερειακούς αξιωματούχους στις ανατολικές περιοχές, σχετικά με τρόπους για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, αλλά δεν θα μιλήσει σε "τρομοκράτες".

Επιπλέον,  ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Αντριι Παρούμπιι, ανακοίνωσε ότι Η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία "θα συνεχισθεί", είτε αποφασίσουν είτε όχι να αναβάλουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.  

"Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχισθεί, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις  των ανατρεπτικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή του Ντονέτσκ" είπε χαρακτηριστικά.