Ουκρανία: Καμία ελπίδα για διάλογο και ειρήνη

Την ώρα που στην Ουκρανία φιλορώσοι και φιλοδυτικοί κηδεύουν τους νεκρούς τους σε Οδησσό και Σλαβιάνσκ, στην Ευρώπη συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης- χωρίς όμως καμία ελπίδα για ειρήνευση.  

Μετά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης - και ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την διεθνή δυσπιστία ως προς την συμμετοχή της στην ακροδεξιά επίθεση στην Οδησσό- η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα έτοιμη να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου γύρου συνομιλιών με τη συμμετοχή της Ρωσίας, υπό τον όρο όμως ότι η Μόσχα θα υποστηρίξει από την πλευρά της τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, την 25η Μαΐου.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέκλεισε αμέσως το νέο ενδεχόμενο, εκτός και εάν στις συνομιλίες της Γενεύης συμμετάσχουν και οι φιλορωσικές ομάδες της αντιπολίτευσης.  

Ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απέρριψε τον όρο της Μόσχας λέγοντας: "Εγώ, ως η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκπροσωπώ όλες τις περιφέρειες της Ουκρανίας". Επιπλέον, ο Αντρίι Ντεστσίτσα πρόσθεσε δηκτικά:"Διαφορετικά, θα έπρεπε να ζητούσαμε από τη Ρωσία να στέλνει εκπροσώπους από την Τσετσενία, ή το Νταγκεστάν".

Ακόμα ο μεταβατικός ΥΠΕΞ της Ουκρανίας απαίτησε η Ρωσία να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Η απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο των ομολόγων του στο Συμβούλιο της Ευρώπη- που τελικά απέρριψε ολοκληρωτικά κάθε διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση- είναι ενδεικτική του αγεφύρωτου χάσματος και του αδιεξόδου: "Δεν νομίζω ότι άλλη μια συνάντηση θα έχει κάποια αξία - απλά θα κάνουμε κύκλους, χωρίς να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα". 

Την ίδια ώρα, στην Οδησσό οι νεκροί από την πυρκαγιά της Παρασκευής στο Μέγαρο των Συνδικάτων ξεπερνούν τους 100, ισχυρίζονται ακτιβιστές και χιλιάδες παρακολουθούν τις κηδείες των φιλορώσων θυμάτων μέσα σε κλίμα βαριάς οδύνης.  

 

Το ίδιο σκηνικό πένθους επικρατεί και στο ανατολικό μέτωπο, όπου σήμερα επικρατεί σχετική ηρεμία. Ωστόσο, ο απολογισμός από τις συγκρούσεις του τελευταίου 24ωρου στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας είναι περισσότεροι από 30 νεκροί από το φιλορωσικό "στρατόπεδο" και τουλάχιστον 4 Ουκρανοί στρατιώτες. 

Και, ο κηρυγμένος πια, εμφύλιος συνεχίζεται με έντονο τον φόβο μεγαλύτερης αιματοχυσίας όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στο Ντονέτσ, στις 11 Μαΐου και οι προεδρικές εκλογές στις 25. 

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Βιέννη να κηρυχθεί "κατάπαυση του πυρός" στην Ουκρανία ενόψει των εκλογών. ενώ το Κίεβο ζήτησε διεθνή βοήθεια για να διεξαχθεί μια "ελεύθερη και δημοκρατική" διαδικασία.  

"Ζητήσαμε από όλους τους εταίρους να στείλουν διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία για να επιβλέψουν τις εκλογές" και να "κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξαλείψουν τις απειλές και τις εξωτερικές προκλήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία", δήλωσε από τη Βιέννη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.