Επιστρατεύονται οι ακροδεξιοί στην Οδησσό – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για λύση

Κάθε στρατιωτική δύναμη που διαθέτει, ακόμη και ακροδεξιούς επιστρατεύει όπως φαίνεται η κυβέρνηση του Κιέβου σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αποσχιστικές εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία. Και το αιματοκύλισμα δεν έχει τέλος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ακόμη ένα ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο φλεγόμενο Σλαβιάνσκ από βαρύ όχημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Ουκρανίας.

Θέατρο αιματηρών και άγριων συγκρούσεων και η Οδησσός. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιστράτευσε "πολιτικούς ακτιβιστές" αντί δυνάμεων ασφαλείας. Προηγουμένως είχε διαλύσει την αστυνομία της πόλης και πολλοί φοβούνται ότι οι "ακτιβιστές" ουσιαστικά δεν είναι άλλοι από ακραίους εθνικιστές του Δεξιού Τομέα, που όπως αποκαλύπτεται τελευταία έπαιξαν ρόλο στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του εκδιωχθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσαν το Κίεβο να "σταματήσει την αιματοχυσία, να αποσύρει τις δυνάμεις και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Πολλοί φοβούνται μια αστραπιαία επέμβαση της Μόσχας, όπως αυτή στην Οσετία το 2008, ωστόσο η Ρωσία για την ώρα τηρεί στάση παρατηρητή.

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Γιαϊτσεσλαβ Πονομάριεφ είπε στο Reuters τηλεφωνικώς ότι οι Ουκρανοί "ενισχύουν τις δυνάμεις τους και αναπτύσσουν περισσότερα στρατεύματα... Για εμάς δεν είναι στρατιώτες αλλά φασίστες".

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 10-20 νεκρούς καθώς βίαια επεισόδια ξεσπούν όλη την ώρα και η ροή της πληροφόρησης είναι ελάχιστη.

Πυροβολισμοί αλλά και συναγερμοί και προειδοποιητικοί ήχοι καμπανών ακούγονται σε όλη την περιοχή. 

Η συμφωνία της Γενεύης θεωρείται πια απίθανο να ισχύσει και οι φόβοι ότι η περιοχή θα βυθιστεί στο χάος του εμφυλίου όλο και πληθαίνουν.